Hirdetés
. Hirdetés

Az MNB nem gyűjt adatot banki ügyfelek tranzakcióiról

|

Szigorúak az adatkiadás lehetőségei is, ezért ilyenre csak kivételes esetekben, például bűncselekmény esetén van lehetőség.

Hirdetés

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem gyűjt és jogszabályi felhatalmazás nélkül nem ad ki egyedi adatokat banki ügyfelek tranzakcióiról.

A jegybank a törvényi feladatai ellátása érdekében, hatósági jogkörében eljárva, szűk körben rendelkezhet tranzakciós adatokkal. Ezeket úgy gyűjti, hogy ne lehessen belőlük az ügyfeleket beazonosítani, mert a magyar törvényi előírások rendkívül komolyan védik a hitelintézetek lakossági és vállalati ügyfeleinek adatait. A közlemény szerint szigorúak az adatkiadás lehetőségei is, ezért ilyenre csak kivételes esetekben, például bűncselekmény esetén van lehetőség.

Hozzátették, hogy az MNB együttműködési megállapodásokat csak a pénzügyi rendszer stabilitása és biztonsága, az ügyfelek érdekeinek védelme vagy szakmai tevékenységének támogatása érdekében köt. Tavasszal a Szuverenitásvédelmi Hivatal (SZH) elnöke kezdeményezte az együttműködést a jegybankkal, de ez nem jött létre. Amennyiben a felek ilyen megállapodást kötnének, azt az MNB a honlapján nyilvánossá tenné.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.