Hirdetés
. Hirdetés

Az indiai milliárdos kihívja Musk Tesláját

|

Az Ola, az utazásmegosztó személyszállítással foglalkozó startupból lett EV-gyártó alapítója megfogadta, hogy megfizethető elektromos autókat vezet be a globális dél számára.

Hirdetés

Bhavish Aggarwal indiai milliárdos, a dél-ázsiai ország egyik legnagyobb utazásmegosztó személyszállítási vállalatának, az Ola-nak az alapítója és vezérigazgatója megfogadta, hogy megfizethető árú elektromos járműveket (EV) vezet be a globális délen. A globális délnek általában Kínát, Indiát, Indonéziát, Brazíliát és Pakisztánt tekintik, amelyek Nigériával és Mexikóval együtt a legnagyobb területű és lakosságú déli államok. A Tesla alapítóját, Elon Muskot célba véve Aggarwal azt állította, hogy míg az amerikai székhelyű vállalat a gazdagok számára gyárt járműveket, addig az Ola a fejlődő országokat veszi célba.

"A Tesla a Nyugatnak, az Ola a többieknek szól" - jelentette ki Aggarwal egy újdelhi üzleti rendezvényen, megjegyezve, hogy az Ola Electric vállalatának stratégiája, hogy Indiára épít, majd a globális délre terjeszkedik. Aggarwal hangsúlyozta, hogy a cég küldetése, hogy Indiát globális EV központként pozícionálja.

Az Ola Electric az elektromos kétkerekűek egyik fő gyártója, de az EV-alkatrészek, köztük az akkumulátorcellák gyártására is specializálódott. A vállalat e hónap elején debütált a tőzsdén, a részvények kevesebb mint két hét alatt közel 82%-kal emelkedtek, így piaci kapitalizációja meghaladta a 7 milliárd dollárt, és ezzel India egyik legsikeresebb tőzsdei bevezetése lett.

Hirdetés

Az indiai média gyakran hasonlította Aggarwalt, akinek nettó vagyona mintegy 1,4 milliárd dollár, a világ leggazdagabb emberéhez, Muskhoz, aki becslések szerint 228 milliárd dollárral rendelkezik. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy az Ola, amely először a fuvarmegosztó szolgáltatásaival került reflektorfénybe, nagyot lépett előre az EV és a mesterséges intelligencia (AI) ágazatban. Legutóbb Aggarwal cége indította el a Krutrimot, a nagy nyelvi modellekkel foglalkozó AI-vállalatot. Musk tulajdonában van a Grok, egy AI-alapú chatbot, amely az X (korábban Twitter) platformján a "Prémium" csomag részeként érhető el.

Az eseményen Aggarwal kitért ezekre az összehasonlításokra, és azt javasolta, hogy Musknak új vállalkozásokat kellene felfedeznie. "Sokkal fiatalabb vagyok nála, és ő olyan valaki, akit mindannyian csodálunk. De őszintén szólva nem értem, hogy miért fog bele ugyanolyan vállalkozásokba, mint én. Talán a változatosság kedvéért kipróbálhatna valami mást is. A Krutrimot még azelőtt indítottam el, hogy ő elindította volna az AI-vállalkozását" - mondta Aggarwal.

Az idei év eleji alapítása óta a Krutrim - ami szanszkritul "mesterséges"-t jelent - az első indiai AI startup-unikornis (magántulajdonban lévő startupok, amelyek értéke legalább 1 milliárd dollár) lett, miután 50 millió dollárt gyűjtött különböző befektetőktől. A Krutrim saját nagy nyelvi modellje mellett, amely tíz indiai nyelvet támogat, és összesen 22 nyelven lesz képes inputot fogadni, adatközpontokat is fejleszt az indiai AI-ökoszisztéma támogatására. A vállalat bejelentette, hogy 2026-ig tervezi, gyártja és piacra dobja első AI-chipjét. A Krutrimmal kapcsolatban Aggarwal leszögezte: "a lehetőség és az ambíció az, hogy felépítjük India AI szövegtechnológia iparát".

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.