Hirdetés
. Hirdetés

Vírusfertőzött majom támadta meg a Neuralink állapotos dolgozóját, nyomban kirúgták

|

A Neuralink kirúgott alkalmazottja perel, azt állítja, hogy herpeszes laboratóriumi majom támadta meg.

Hirdetés

Az Elon Musk agy-számítógép interfészével foglalkozó Neuralink nevű startup volt alkalmazottja beperelte a céget, azt állítva, hogy herpeszt hordozó laboratóriumi majmokkal kellett együtt dolgoznia - sőt, egyikük a kesztyűn keresztül a kézfejét is megkarmolta. A Bloomberg beszámolója szerint a Neuralink korábbi alkalmazottja, Lindsay Short azt is állítja, az utolsó csepp a kirúgásához vezető pohárban az volt, hogy tájékoztatta a feletteseit terhességéről.

Összességében Short megtorlással, jogtalan elbocsátással és nemi diszkriminációval vádolja a vállalatot - mind olyan vádak, amelyeket Musknak már más cégei, köztük a SpaceX ellen is felhoztak. Ez egy újabb jele annak, hogy a szeszélyes vezérigazgató szereti az ostort csattogtatni a vállalkozásainál, figyelmen kívül hagyva az alkalmazottak biztonságát, támogatva a diszkriminációt, a szexizmust és egyebeket.

A per aggasztó képet fest arról, hogy mi folyik a Neuralinknél a zárt ajtók mögött. Short részletes leírta, hogy "hibáztatással, szégyenkezéssel és lehetetlen határidőkkel teli munkakörnyezettel" találkozott, miután áthelyezték a vállalat kaliforniai telephelyére, Fremontba.

Azt állítja, hogy egy Herpes vírust hordozó majom megkarmolta a kezét a kesztyűjén keresztül, mert soha nem kapott megfelelő védőfelszerelést az állatokkal való munkavégzéshez. A kereset szerint főnöke "súlyos következményekkel" fenyegette meg, ha ragaszkodik az orvosi kezeléshez.

Hirdetés

Shortot egy nappal azután rúgták ki, hogy tájékoztatta a részlegét, hogy terhes. Két hónappal korábban előléptették.

A Neuralink laboratóriumi majmok használata már korábban is sok vitát váltott ki. Tavaly a Wired arról számolt be, hogy a Neuralink chipek beültetése után egy tucatnyi rézuszmajom a legkülönfélébb ijesztő tünetektől szenvedett, beleértve az agyduzzanatot, részleges bénulást és önkárosító viselkedést, ami végül az elaltatásukhoz vezetett.

Musk tagadta a jelentést, azt állítva, hogy a majmok halálos betegek voltak, anélkül, hogy valaha is bizonyítékkal támasztotta volna alá állításait.

A Neuralink ellen az Egyesült Államok Közlekedési Minisztériuma is vizsgálatot indított, mivel illegálisan szállított olyan implantátumokat, amelyeket majmok agyából távolítottak el, és amelyek kórokozókkal, többek között Herpes B-vel és más nehezen elpusztítható baktériumokkal, például Staphylococcusszal (ez az egyik leggyakoribb gennykeltő baktérium, de jelentős szerepet játszik az ételmérgezésekben és kórházi járványokban is) és a legerősebb antibiotikumnak is ellenálló szuperbaktériummal, a Klebsiellával voltak szennyezve.

Short vádjai súlyosak és nem teljesen meglepőek. Messze nem ez az első eset, hogy nemi diszkriminációról hallunk egy Musk által vezetett vállalatnál, és Short keresete csak egy a legutóbbi a panaszok sorában.

Éppen a múlt héten nyolc korábbi SpaceX-alkalmazott perelte be a vállalatot és annak vezérigazgatóját, azt állítva, hogy jogtalanul rúgták ki őket, mert aggályokat fogalmaztak meg a burjánzó szexuális zaklatás miatt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.