Hirdetés
. Hirdetés

Megkezdték az űrállomáson a betonkeverést a jövőbeli holdbázishoz

|

Használhatunk holdbetont egy telep kialakítására a mellékbolygónkon?

Hirdetés

Miközben a nemzetek tovább folytatják holdbázisaik terveinek bebetonozását, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) egyik űrhajósa szó szerint már keveri a dolgokat.

A NASA ugyanis bejelentette, hogy Matthew Dominick űrhajósa és repülőmérnöke az űrállomás fedélzetén saját kis adagot készítve elkezdte tanulmányozni, hogyan hat a mikrogravitáció az űrben kevert betonra.

A cél egy holdi bázis építése a holdi talaj felhasználásával - ez szó szerint fontos alapja az emberiség jövőbeni erőfeszítéseinek, hogy tartósabb jelenlétet biztosítson a Holdon.

Az ügynökségnek a beton megszilárdulását vizsgáló anyagtudományi elemzése részeként Dominick a holdi talaj szimulált változatát néhány meg nem nevezett "egyéb anyaggal" keverte össze egy folyékony cementoldattal két tasakban, amelyek között egy harmadik, forró vizet tartalmazó is volt.

Hirdetés

A fedélzeti mérnök ezután az összevegyített keverékeket a Freezer/Refrigerator/Incubator Device for Galley and Experimentation (FRIGE), az űrállomás futurisztikus kísérleteket kondicionáló hűtőszekrényébe tette, hogy az oldatokat egy éjszakán át "pihentesse". Ezt követően még néhány hétig "környezeti hőmérsékleten" fognak ülepedni a minták, majd a SpaceX Dragon kapszulájával visszatérnek a Földre elemzésre.

A cementet igénylő betonkészítés energiaigényes folyamat, amely során rengeteg szén-dioxid szabadulhat fel. A gáz törékennyé és légbuborékokkal telivé teheti az anyagot, ha helytelenül keverik. A tudósok abban reménykednek, ezáltal jobb képet kapnak arról, hogy a mikrogravitáció hogyan befolyásolhatja a folyamatot.

Ahelyett, hogy extra pénzt költenének készházak űrbe reptetésére, a NASA tervei szerint az űrhajósok maguk fognak összeépíteni bázisokat az űrben.

Noha nem ez volt az első alkalom arra, hogy betont kevertek a Földön kívül, a Hold talajának ebbe a kísérletbe történő bevonása egy lépéssel közelebb hozhatja az embereket ahhoz, hogy több százezer kilométerrel távolabb építsenek otthont.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.