Hirdetés
. Hirdetés

Kínát elárasztották a robottaxik és hatalmas közlekedési dugókat okoznak

|

Több száz vezető nélküli robottaxi okoz káoszt a kínai Wuhan városában.

Hirdetés

A Bloomberg jelentése szerint a Baidu kínai technológiai óriáscég által telepített járműflotta a túl óvatos vezetési stílusa miatt hatalmas dugókat okoz, és ezzel igencsak frusztrálja a város lakóit.

Mint ismeretes, az Egyesült Államokban a sofőr nélküli robottaxi szolgáltatások szintén hasonló zavart okoztak, a járművek nehezen követték a közlekedési szabályokat, balesetveszélyes helyzetbe keveredtek, és még a tanácstalan humán rendőrök is megállították őket, ami mind rávilágít a technológia folyamatos technikai problémáira a valós utcákon.

Jelenleg a Baidu szolgáltatásai még nem az egész városban elérhetőek, de még ebben a korlátozott tesztidőszakban is gondot okoz a járműveinek az alkalmazkodása a közlekedési szabályokat gyakran semmibe vevő vezetési kultúrához.

A Baidu több mint 500 elektromos robottaxit engedett szabadjára Wuhanban, ami nagyjából a fele annak, amit a vállalat az év végéig az Apollo Go márkanév alatt tervez telepíteni.

Hirdetés

Bár a flotta csak egy apró töredékét teszi ki a város összes taxijának, a sofőrök mégis aggódnak, hogy elveszíthetik állásukat, mivel a technológiai szektor egyre inkább az autonóm járművek alkalmazására törekszik.

"Izgalmas látni, ahogy a robottaxik valósággá válnak, ugyanakkor nem világos, hogy a taxisok hogyan fognak szembenézni a kihívással, és hogy a kormány hogyan fogja megtalálni az egyensúlyt a technológiai áttörések és a gyenge munkaerő-piaci feltételek között" - írta a Pinpoint Asset Management vezető közgazdásza.

A Baidu agresszívan lépett piacra a robottaxi szolgáltatásának bevezetése során, és a jelentős árengedményekkel igencsak kiszorította az emberi versenytársakat - ez a stratégia a szakértők szerint az ilyen szolgáltatásokat kereskedelmi szempontból életképtelenné teheti.

Röviden, hogy ez a megközelítés kifizetődő lesz-e, még nem tudni. Nemcsak a Baidu küzd a vezető nélküli taxik forgalmas városi környezetbe való integrálásával - az amerikai vállalatok, köztük az Alphabet Waymo és a General Motors Cruise hasonló helyzetben vannak, ami azt jelzi, hogy ezek a növekedési nehézségek globális problémát jelentenek.

Hogy Elon Musk Teslája be tud-e lépni a piacra és meg tudja-e változtatni a helyzetet, azt még nem tudni. A szeszélyes vezérigazgató nemrégiben bejelentette, hogy az EV-gyártó még idén bemutatja robottaxiját - de hogy van-e esélye felzárkózni a konkurenciához, az még nem biztos.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.