Hirdetés
. Hirdetés

Előírás a BIM alapú tervezés az állami építési beruházásoknál

|

A digitális folytonosságot az építményinformációs modell (BIM) létrehozását követően a projekt teljes életciklusára vonatkozóan biztosítani szükséges.

Hirdetés

Az állami építési beruházások előkészítése és megvalósítása során az építményinformációs modell (BIM) létrehozásáért felelős tervezőnek a Magyar Közlönyben megjelent, az építményinformációs modell (BIM) alapú tervezés és műszaki megvalósítás feltételrendszeréről szóló 31/2024. (VIII. 22.) ÉKM rendeletben meghatározott geometriai, alfanumerikus és metaadatinformációkra vonatkozó előírásokat kell alkalmaznia az építtető, valamint az állami építési beruházás előkészítésében és megvalósításában egyéb résztvevők közötti információcsere folyamatokban.

Az új rendelet ehhez határozza meg az építményinformációs modell (BIM) alapú tervezés és műszaki megvalósítás feltételrendszerét. Célja azt biztosítani, hogy a tervezők az állami építési beruházások során megfelelően alkalmazzák a BIM alapú információcserét, ezzel elősegítve az építési projektek hatékonyabb és átláthatóbb lebonyolítását.

A rendelet hatálya minden állami építési beruházásra és az azokban részt vevőkre terjed ki, beleértve a tervezőket, kivitelezőket, építtetőket, valamint az építési engedélyeket kiadó hatóságokat.

A jogszabály különböző fogalmakat és adatcsere formátumokat is rögzít, mint például a BIM végrehajtási terv (BEP), IFC fájlformátum, információkonténer, valamint a főmodell és részmodell fogalmait. De olyan fontos pontokat is előír, mint a biztonsági mentés készítése.

Hirdetés

Emellett a rendelet részletesen szabályozza az állami építési beruházások költségeinek becslését és számítását, amelyek különböző szinteken, például koncepcionális, tanulmányi, engedélyezési és tendereztetési szinten történhetnek. Szerencsére, a miniszterhez rendkívüli esetben a tételrend soron kívüli felülvizsgálatára irányuló egyedi felülvizsgálati kérelem nyújtható be a tételrendben nem szereplő további tétel alkalmazásának szükségességéről.

Az építményinformációs modellt (BIM) a tervező alakítja ki a beruházás előkészítési szakaszában, és a modell a beruházás különböző fázisait és az érintett felek közötti információcserét szolgálja. A digitális folytonosságot az építményinformációs modell (BIM) létrehozását követően a projekt teljes életciklusára vonatkozóan biztosítani szükséges.

Fontos, hogy az új építési beruházások esetében, valamint az állam tulajdonában lévő létesítmények üzemeltetése során kötelező a BIM alkalmazása.

A jogszabály összességében egy átfogó keretet biztosít a BIM alapú tervezéshez és a műszaki megvalósításhoz az állami építési beruházások során, elősegítve az építési folyamatok digitalizálását és hatékonyságának növelését.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.