Hirdetés
. Hirdetés

Durva hamisítványnak tartja az atomerőmű feladásáról szóló deepfake videót Moszkva

|

Oroszország soha nem ajánlotta fel, hogy elcserél egy kulcsfontosságú atomerőművet Ukrajna Kurszkból való kivonulásáért - közölte az orosz külügyminisztérium.

Hirdetés

"Durva hamisítvány" az a videó, amelyben Marija Zakarova orosz külügyminisztériumi szóvivő felajánlja, hogy visszaadja Ukrajnának a zaporizzsjai atomerőművet, cserébe azért, hogy Kijev leállítsa katonai támadását az oroszországi Kurszki területen - közölte szombaton az orosz minisztérium.

A szóban forgó videó pénteken keringett az orosz és ukrán nyelvű Telegram-csatornákon. A kisfilmben Zakarova látszólag azt állítja, hogy "az orosz fél kész megfontolni a zaporizzsjai atomerőmű átadását Kijev hatóságainak ellenőrzése alá, cserébe az ukrán fegyveres erők önkéntes kivonulásáért a Kurszki területről".

Zakarova soha nem tett ilyen kijelentést. A minisztérium szerint a videót "sietve állították össze" a szóvivőnő júliusi tájékoztatójának felvételeiből.

"Az ukrán különleges szolgálatok nyugati megbízóik segítségével továbbra is aktívan használják a deepfake és más mesterséges intelligencián alapuló technológiákat, hogy hamis információkat terjesszenek az országunk határ menti régióiban kialakult helyzetről" - áll a minisztérium közleményében, hozzátéve, hogy a videó egy "durva hamisítvány".

Hirdetés

"Hangsúlyozzuk: Maria Zakarova soha nem mondott semmi ilyesmit. Az orosz külügyminisztérium hivatalos képviselőjének hiteles kommentárjai elérhetőek a Telegram-csatornáján és a minisztérium hivatalos forrásain" - zárul a közlemény.

A zaporizzsjai atomerőművet 2022-ben foglalták el az orosz erők, négy nappal a moszkvai katonai művelet után. Hat hónappal később a zaporizzsjai régió megszavazta az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozást. A konfliktus első évében az orosz erők az ukrán hadsereg többszöri kísérletét hiúsították meg, hogy partraszálló hajókkal és drónokkal visszavegyék az erőművet, amely a Dnyeper folyó partján fekszik.

Kedden Ukrajna a konfliktus kirobbanása óta a legnagyobb támadást indította orosz terület ellen, az orosz védelmi minisztérium első becslése szerint mintegy ezer katona és több tucat páncélozott jármű - köztük néhány, Nyugat által biztosított - vett részt a Kurszki terület elleni támadásban. Későbbi médiajelentések szerint az összes résztvevő erő ennek többszöröse volt, és hogy néhány ukrán elitegységet a frontvonalból vontak ki a támadás megerősítésére.

A védelmi minisztérium szerint az ukrán előrenyomulást azóta megállították, és orosz tartalékosokat vezényeltek át a régióba, hogy felvegyék a harcot a még mindig aktív ukrán egységekkel. Az orosz minisztérium állítása szerint Kijev eddig akár 1100 katonát és 140 páncélozott járművet veszített a térségben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.