Hirdetés
. Hirdetés

A BRICS saját fizetési rendszeren dolgozik

|

A csoport tagjai meg akarják kerülni a politizált nyugati platformokat.

Hirdetés

A BRICS-országok saját nemzetközi fizetési rendszer létrehozásán dolgoznak, mivel a nyugati infrastruktúrát használó platformok egyre inkább átpolitizálódnak - mondta Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter az RT Arab hírügynökségnek adott exkluzív interjújában. Mint mondta, az Egyesült Államok által Moszkva ellen vezetett példátlan szankciókampány arra kényszerítette Oroszországot és a gazdasági csoport többi tagját, hogy keressék a módját annak, hogy a korlátozások ellenére folytassák a kereskedelmet.

Állítólag az új, határokon átnyúló fizetési infrastruktúra új technológiákon alapul majd, gyorsabb és olcsóbb külkereskedelmi tranzakciókat tesz lehetővé, amelyek mentesülnek a külső beavatkozástól.

"A mi feladatunk az, hogy megteremtsük a saját független rendszerünket, tekintettel a nagyrészt politikai döntésekre a Nyugat részéről" - mondta a miniszter, utalva a BRICS pénzügyminisztériumok és központi bankok által végzett munkára.

"A BRICS túl van a politikán, túl van minden nyomáson és korlátozáson. Célja a gazdasági növekedés ösztönzése és polgáraink jövedelmének növelése" - magyarázta a miniszter. Az új rendszer nemzeti valutákat és digitális valutákat fog használni - tette hozzá Sziluanov.

Mint ismeretes, Oroszország vezető bankjait 2022-től kizárták a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből a Nyugat által az ukrajnai konfliktus miatt Moszkva ellen bevezetett átfogó szankciók részeként.

Hirdetés

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt hónapban jelentette be, hogy a BRICS-tagországok közösen dolgoznak ki egy olyan fizetési és elszámolási keretrendszert, amelyet a blokkon belüli kereskedelemre használnak.

A BRICS jelenlegi elnöke Oroszország; a többi ország közé tartozik Brazília, India, Kína és Dél-Afrika, valamint a januárban csatlakozott új tagok, Irán, Egyiptom, Etiópia és az Egyesült Arab Emírségek.

Oroszország lesz a házigazdája a blokk éves csúcstalálkozójának még ebben a hónapban. A tagok a tervek szerint jóváhagyják a csoporton belüli új státuszt - a BRICS-partnerország státuszt. Több mint 30 ország, köztük a NATO-tag Törökország kérte felvételét a gazdasági blokkba.

Sziluanov szerint a BRICS-országok tovább csökkentik az amerikai dollár részesedését a kölcsönös elszámolásokban a nemzeti valuták javára, és a jövőben bevezetik a digitális pénzügyi eszközöket is.

Putyin júliusban azt mondta, hogy sikeres volt a digitális rubel, az orosz nemzeti valuta elektronikus formájának kísérleti bevezetése. A központi bank arra számít, hogy a digitális rubel forgalmát 2025 júliusában terjeszti ki.

Az orosz média a múlt hónapban arról számolt be, hogy az ország pénzügyi hatóságai a kriptopénzek nemzetközi kereskedelemben való elfogadása felé mozdulnak el. Az orosz központi bank vezetője, Elvira Nabiullina korábban azt mondta, hogy a szabályozó hatóság az első határokon átnyúló kriptopénzfizetéseket az idei év végéig lebonyolítja.

Az Oroszország és legnagyobb kereskedelmi partnere, Kína közötti kölcsönös elszámolások több mint 95%-a nemzeti valutával (rubel és jüan) történik - mondta augusztusban Mihail Mishustin orosz miniszterelnök.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.