Hirdetés
. Hirdetés

Ukrajna robotkutyák rajának szabadon bocsátására készül

|

A robotkutyák mellett a különböző típusú drónok is kulcsfontosságú szerepet játszanak az ukrajnai háborúban, amely az új és kísérleti katonai technológiák melegágya.

Hirdetés

A létszámhiány kezelésére Ukrajna azt tervezi, hogy robotkutyák falkáit engedi szabadon a betolakodó orosz hadsereg ellen - írta az Agence France-Presse. A robotkutyákat aknák észlelésére, felderítő küldetésekre használják majd, hogy ellenséges területen felderítsék az ellenséget, valamint fegyvereket, lőszert és gyógyszereket szállítanak a harctérre.

Az újságíróknak nemrégiben tartott bemutató során az egyik BAD ONE nevű robotkutya a hús-vér társaihoz hasonlóan guggolt és futott, megmutatva kompakt méretét és lopakodó mozgékonyságát.

"Ez a kutya mérsékli a katonák számára jelentett kockázatot, és növeli a műveleti képességeket" - mondta az AFP-nek egy Yuri nevű robotkutya-kezelő, aki egy brit katonai felszereléseket gyártó cégnek dolgozik. "Ez a kutya alapvető funkciója".

A robotkutya kétórás akkumulátor-üzemidővel, fedélzeti hőkamerás rendszerrel és egy kill-kapcsolóval rendelkezik, amely törli az összes adatát, ha a robot az oroszok kezébe kerülne.

Mindez jól mutatja, hogy a hadseregek hogyan használják és feszegetik a technológia határait annak érdekében, hogy harctéri előnyre tegyenek szert, még akkor is, ha az eredmény olyan, mintha a "Terminátor" filmekből származna.

Ukrajnán kívül más országok, például az Egyesült Államok és Kína is bevet robotkutyákat a harctéren.

Hirdetés

Kína nemrégiben mutatott be egy robotkutyát, amelynek hátára géppisztolyt szíjaztak, ami egy bizarr pillantást enged a hadviselés jövőjébe. Izrael szintén robotkutyákat használ a Hamász elleni háborújában a Gázai övezetben.

A robotkutyák mellett a különböző típusú drónok is kulcsfontosságú szerepet játszanak az ukrajnai háborúban, amely az új és kísérleti katonai technológiák melegágya.

Ukrajna a robotkutyákat a frontvonalon lévő katonák kockázatainak csökkentésére használja.

"Aggódtunk az egyre gyakoribb jelentések miatt, amelyek a fronton az ellenséges drónok okozta áldozatokról számoltak be" - mondta Kyle Thorburn, a brit székhelyű Brit Alliance katonai vállalkozó vezetője a Bild című német lapnak. "Ezért megvitattuk egy biztonságosabb megoldás lehetőségeit a nagy kockázatú területeken végzett felderítő küldetésekhez".

És úgy tűnik, az ajánlat kifizetődőnek bizonyult.

"Ez nemcsak a harci műveletek hatékonyságát növeli, hanem a hadsereg morálját is erősíti" - tette hozzá Thorburn.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.