Hirdetés
. Hirdetés

A Kalasnyikov bemutatta új gépkarabélyát és gránátvetőjét

|

A legmodernebb RPL-20 a hírek szerint már az ukrajnai konfliktus harcterein is bevetésre került.

Hirdetés

A neves orosz fegyvergyártó Kalasnyikov konszern szombaton egy Moszkva melletti expón mutatta be két vadonatúj fegyvermodelljét. A rendezvényen látható volt a legmodernebb RPL-20 könnyű gépkarabély és egy olyan cső alatti gránátvető, amely bármelyik modern AK-modellre könnyedén rácsatlakoztatható.

Az RPL-20 névre keresztelt legújabb gépkarabély töltényhevederrel és akár 200 töltényt tartalmazó tárral rendelkezik. Egy új töltőrendszer lehetővé tette, hogy hosszú Picatinny-sínnel szereljék fel, amely lehetővé teszi a gépkarabély különféle irányzó- és célzórendszerekkel való felszerelését.

A célzóberendezéseket akkor sem kell eltávolítani, ha a fegyvert újratöltik vagy szétszerelik - közölte a gyártó. A gépkarabély 5,45 mm-es kaliberű és alig több mint öt kilogrammot nyom. A fegyver prototípusát eredetileg még 2020-ban mutatták be.

A fegyverrendszer már szolgálatba állt az orosz hadseregnél - mondta a cég vezető fegyvertervezője, Szergej Urzsumcev az orosz TASZSZ hírügynökségnek. A gépkarabély még az ukrajnai konfliktus frontvonalára is eljutott "tesztüzemben" Urzsumcev szerint, aki úgy véli, máris kedvező kritikákat kapott a katonaságtól.

"A visszajelzések pozitívak" - mondta a fegyvermérnök. "A fegyver nagy műveleti pontossággal és nagy tűzintenzitással rendelkezik".

A kiállításon bemutatott másik fegyverrendszer a GP-46 gránátvető. Urzsumcev szerint ez bármilyen típusú modern, szabványos kivitelű AK gépkarabélyra felszerelhető. A gránátvető rögzítése könnyen kivitelezhető, ehhez nem kell a fegyver egyetlen részét sem eltávolítani - tette hozzá.

Hirdetés

A gránátvető 40 mm-es kaliberű, hatótávolsága 400 méter, és percenként öt-hat lövést képes leadni. Emellett súlya alig több mint 1,5 kilogramm és rugalmas kezelőszervekkel rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy a katona mindkét kezét használhassa az indítószerkezet működtetésére. Külön fegyverként is használható, mivel levehető lövegcsonkkal rendelkezik.

A Kalasnyikov szerint gépkarabélyra szerelve semmilyen módon nem korlátozza a fegyver elsődleges felhasználását.

A konszern Oroszország legnagyobb automata és mesterlövész fegyver gyártója, leginkább a gépkarabélyairól ismert, amelyek a világon a legismertebbek közé tartoznak. A fegyver első változatát, az AK-47-est a Szovjetunió Vörös Hadserege használta 1949-től kezdve. A katonai célú fegyverek mellett a vállalat civil termékeket is gyárt, például vadászpuskákat, motorkerékpárokat és szerszámgépeket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.