Hirdetés
. Hirdetés

Illegális időjárás-állomások kémkednek Kínában

|

Az állambiztonsági minisztérium szerint külföldi hírszerző ügynökségek használhatják a létesítményeket érzékeny adatok gyűjtésére.

Hirdetés

Meg nem nevezett, "külföldi hírszerző ügynökségekhez kötődő" magáncégek időjárás-megfigyelő berendezéseket használhatnak Kínában, amelyek a jelfelderítés - azaz rádiós és rádióelektronikai hírszerzési műveletek - álcájaként érzékeny adatok gyűjtésére szolgálnak - közölte a kínai állambiztonsági minisztérium (MSS).

A minisztérium tájékoztatása szerint legalább két lakossági bejelentésnek jártak utána, amelyek ezen - főként őrzött helyszínek, köztük egy titkos kutatóintézet közelében elhelyezett - szerkezetekre vonatkoztak.

Az egyik ellenőrzött torony nem meglepő módon adatelemző képességgel rendelkezett, amit a kínai tisztviselők gyanúsnak ítéltek, míg a másik "bonyolult adatátviteli útvonalakat használt, és egyértelmű biztonsági kockázatokat mutatott" - áll az MSS WeChat-fiókján közzétett közleményben.

Egy szabályos torony olyan műszerekkel van felszerelve, amelyek a légnyomásról, a szélsebességről és a hőmérsékletről gyűjtenek információkat, valamint kommunikációs eszközökkel, amelyek a megfigyelésekről jelentést tesznek a tudósoknak. A minisztérium hangsúlyozta, hogy ezekhez a berendezésekhez megfelelő építési engedély szükséges, és a kínai törvények tiltják, hogy titkos létesítmények közelében helyezzék el őket.

Hirdetés

A Global Times kínai hírportál szerint a minisztérium tavaly január és október között mintegy 3000 külföldi cégekhez kapcsolódó meteorológiai állomást ellenőrzött. A jelentések szerint közülük több száznál voltak problémák a papírmunkával, és több mint 20 tartományban találtak szabálytalanságokat.

Az Egyesült Államok hasonlóan aggódik a Kínából származó és amerikai földön működő polgári infrastruktúrával kapcsolatban, amint azt Joe Biden elnök februárban kiadott rendelete is bizonyítja. Utasította a tisztviselőket és a kikötői hatóságokat, hogy legyenek résen a pekingi kémkedés lehetőségeit illetően.

Az amerikaiak különösen gyanakodnak az amerikai kikötőkben használt, kínai gyártmányú darukra, amelyekre szerintük tisztázatlan célú berendezéseket szereltek. A Washington által potenciális fenyegetésként azonosított állami tulajdonú Shanghai Zhenhua Heavy Industries Company Limited visszautasította a vádakat, mondván, hogy termékei "nem jelentenek kiberbiztonsági kockázatot a világ egyetlen kikötőjére sem".

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.