Hirdetés
. Hirdetés

Hogy többé ne legyen gondod a Wi-Fi-vel

|

A problémamentes hálózat alapvető fontosságú egy vállalkozás számára. Megmutatjuk, mire képes ma egy könnyen kiépíthető és üzemeltethető rendszer, ami ráadásul nem is méregdrága.

Hirdetés

Ha nincsen internetelérés, az olyan, mintha áram, vagy más közműszolgáltatás szünetelne - fáj a hiánya. Ez otthon is igaz, ha azonban egy vállalkozásról van szó, legyen az iroda, étterem, üzlethelység vagy akár hotel, a net hiánya nem csupán fájdalmas, de konkrét bevételtől is eleshetünk. Nem érdemes hát filléres, otthoni használatra tervezett, a terhelést kevésbé tűrő megoldásokkal remélni némi spórolást: ha már az elején a megfelelő hálózati egységeket választod, garantáltan nem lesz gondod a neteléréseddel. Cikkünkben mutatunk egy olyan megoldást, amely amellett, hogy barátságos és könnyen kiépíthető, rugalmas is, és nem utolsósorban olyan biztonsági megoldásokat kínál, amelyek ma már elengedhetetlenek egy vállalkozás számára.

Hirdetés

Biztonságos netelérés B-tervvel

Az ASUS ExpertWiFi családjában mindenféle hálózati eszközt megtalálsz a klasszikus routertől kezdve a mesh-rendszereken és elérési pontokon keresztül a PoE switch-ekig. A minden egyben, vagyis All in One megoldás az ASUS ExpertWiFi EBR63 lehet, amely egy AX3000-es besorolású Wi-Fi 6-os router. Ez a hálózati központ a fejlett és nagy hatótávú Wi-Fi-lefedettség mellett olyan szolgáltatásokat kínál, amilyeneket egy otthoni használatra szánt modelltől nem kapnál meg, miközben beüzemelése barátságos, nem igényel pilótavizsgát.

A router egyben switch és biztonsági átjáró is, aminek része az 5-profilos SDN (Self-Defined Networks), a VLAN szegmentálási lehetőség, vagy például a helyszíneket összekapcsoló VPN-szolgáltatás. Az SDN segítségével megadhatod, hogy az egyes kliensek a hálózatodra kapcsolódva milyen sebességgel milyen erőforrásokat érhetnek el, illetve milyen szabályok vonatkoznak rájuk. Megadhatod például azt is, hogy a jelszóval nem védett hálózatra felkapcsolódó klienseket egyedi weboldal fogadja, ahol a teljes netelérés előtt közölhetsz velük információkat, kérhetsz tőlük adatokat. A teljeskörű VPN-szerver is nagyon hasznos, ráadásul képes arra, hogy telephelyeket is összekapcsoljon egyetlen, közös hálózatba, amelybe a távoli kliensek könnyedén bekapcsolódhatnak.

Az internetelérés csak addig garantált, ameddig a szolgáltatónál nem lép fel valamiféle hiba. Ezt szinte teljesen kiküszöbölheted, ha az USB portra egy 4G/5G modemet kapcsolsz, majd ezt állítod be vészhelyzeti elérésnek. Ilyenkor amint megszűnik a netelérés az alapértelmezett WAN porton, azonnal átkapcsol a routered a B-opcióra, hogy a kliensek továbbra is kapcsolódhassanak az internethez.

Szintén a biztonságot erősíti az ASUS AiProtection Pro, amely a Trend Micro kiberbiztonsági megoldásaira építkezik. A rosszindulató weboldalak, az adatlopó szkriptek, online zsarolások már a helyi hálózat első belépési pontján, a routerben kiszűrésre kerülnek, sőt, a router a sérülékenységet is folyamatosan monitorozza, valamint a felismeri a hálózatra kapcsolódó, fertőzött eszközöket is. Ilyen esetekben a hálózat vezérlése azonnal riaszt és megvédi a többi klienst is a kibertámadástól. Az ASUS AiProtection azért is rendkívül vonzó, mert teljesen ingyenes, nem előfizetéshez kötött szolgáltatás. Szintén bevetheted a rendszert arra, hogy bizonyos tartalmakat megszűrjél a hálózatodon, valamint prioritást állíts be az egyes online szolgáltatásokhoz.

Vegyél egyet, bővítsd később

Első lépésnek tökéletes választás az ASUS ExpertWiFi EBR63, azonban egyetlen hálózati eszközzel egy nagyobb üzlethelységet vagy irodát nem fogsz tudni teljes egészében lefedni Wi-Fi-jellel. Ilyenkor veheted hasznát az AiMesh technológiának, amely lehetőséget biztosít arra, hogy meglévő EBR63-as központodhoz újabb routereket, access pointokat csatlakoztass (például a PoE hozzáférési pont, az ASUS ExpertWiFi EBA63). Ilyenkor a teljes hálózatod mesh-módba vált, vagyis minden beállítást elegendő egy helyen elvégezned, az a teljes hálózatodra igaz lesz. Szintén aktiválódik a Wi-Fi roaming, vagyis akkor is mindvégig tökéletes Wi-Fi-vételed lesz, ha közben mozogsz az iroda egyik végéből a másikba. Természetesen az SSID-k ilyenkor is változatlanok, nem kell IP-címet váltania kliensednek, nem szakadnak meg az online kapcsolatok.

Egy rendszer akár 12 AiMesh-kompatibilis ASUS ExpertWiFi eszközt is tartalmazhat, így egészen nagy, több emeletnyi irodahelységek is lefedhetők egyszerűen. Ha mindjárt komoly Wi-Fi-lefedettséget szeretnél, egyből választhatod az akár párosával kapható ASUS ExpertWiFi EBM68-as üzleti mesh-rendszert, ha viszont a vezeték nélküli hozzáférést rizikósnak tartod, és kizárólag kábeles kapcsolatban gondolkozol, az ASUS ExpertWiFi EBG19P, vagy az ExpertWiFi EBG15 gigabites VPN routerek közül érdemes választanod. Ezek a modellek ugyanúgy támogatják az összes védelmi és kényelmi szolgáltatást, mint a Wi-Fi-vel felszerelt modellek, sőt, a VLAN-t, a másodlagos WAN-kapcsolatot, sőt, a WAN/LAN terheléselosztást is, ha több szálon is kapcsolódnál szolgáltatód modemjéhez.

Profi hálózat szakik nélkül is

Az ASUS ExpertWiFi rendszerének a biztonság és a bővíthetőség mellett további vonzereje, hogy a telepítés igazán egyszerű, az árazás pedig pénztárcabarát. Persze bekötni a kábeleket és áram alá helyezni nem nehéz, de ezt követően sem kell attól tartani, hogy jön a szakzsargon, jönnek a rövidítések és bonyolult menük. A teljes ExpertWiFi hálózatodhoz tartozik mobil applikáció, amiben többféle varázsló segít a beállításban. Ilyen például a Szcenárió-kereső, ahol egyszerűen kiválaszthatod a gyárilag létrehozott profilokból, hogy milyen típusú vállalkozásról van szó: az applikáció segít az optimális biztonsági és egyéb beállítások aktiválásában. Ugyanitt kialakíthatod a vendégportálodat is, amit az újonnan csatlakozó felhasználókat fogadja, valamint minden ExpertWiFi eszközödet egy helyen láthatod, és innen kezelheted.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.