Megérkeztek a Copilot+ PC-k – de miért érdemes ezeket választani?

|

Megjelentek az első olyan számítógépek, amik az AI teljes kihasználásával akarják segíteni munkavégzésünket.

Mind tudjuk, hogy most az AI, avagy a mesterséges intelligencia az a kulcskifejezés, amit az informatikában mindenki szívesen használ, a felhasználók pedig gyorsan felkapják rá a fejüket. A Microsoft is gyorsan kapcsolt, és azon túl, hogy számos hasznos funkciót beépített alkalmazásaiba és a Windows operációs rendszerbe, partnereivel együtt bemutatta a Copilot+ laptopok kategóriáját.

Ezzel új korszak nyílt a hordozható számítógépek világában, már csak azért is, mert megjelent egy új szereplő az Intel és az AMD mellett: a Copilot+ PC-k a mobilos téren már bizonyított Qualcomm vadonatúj processzorát tartalmazzák, amely 40+ TOPS teljesítményre képes (több mint 40 billió műveletet végez el másodpercenként). De mit jelent ez a gyakorlatban? Érdemes egy ilyen gépet választani egy hagyományos, inteles vagy AMD-s laptop helyett?

Miért jó egy Copilot+ PC?

A Microsoft állítása szerint a termékkategória képviselői a valaha volt leggyorsabb, legintelligensebb Windows PC-k, amik ráadásul ultra biztonságosak is. Mi több, üzemidő tekintetében is kiemelkedőek, hiszen a Snapdragon X Elite egy különösen energiatakarékos chip, egy teljes töltéssel 15 órán át böngészhetjük a netet, vagy 22 órán keresztül nézhetünk letöltött videókat.

Mivel annak ellenére, hogy számos gyártó készít Copilot+ PC-t, az alapok megegyeznek, a Microsoft 365 alkalmazásai, az olyan mindennapokban használt programok, mint a Chrome, a Spotify vagy a Zoom, sőt még a professzionális felhasználásra szánt Blender, Photoshop és DaVinci Resolve is hasítanak.

Ami az AI-funkciókat illeti, a Copilot számos gyári és a Microsoft által fejlesztett, de külön letölthető alkalmazásnak része, de külsős partnerek is kihasználhatják a processzor lehetőségeit saját megoldásaik futtatásához. Generálhatunk és finomíthatunk képeket a Paintben, összegezhetünk szöveget a Wordben, pillanatok alatt készíthetünk látványos prezentációkat a PowerPointban, vagy körbevághatunk fotókat, videókat Photoshopban és CapCutban. A Copilot ráadásul külön gombot kapott a gépeken, az asszisztenst így villámgyorsan előhívhatjuk.

A Copilot+ PC-ket arra tervezték, hogy a munkánk során - legyen szó hardverterhelés szempontjából egyszerűbb vagy egészen erőforrásigényes feladatokról - mindenben segítsenek minket. Bár játékra nem ezeket ajánlanánk, a mindennapokban valóban jó szolgálatot tesznek, aki ilyet választ, tényleg egy erős, nagy üzemidejű masinával gazdagodhat - és még a hordozhatóság sem probléma, a méret és a súly alacsonyan tartására is különös figyelmet fordítottak a mérnökök.

Jelenleg a Microsoft mellett (Surface termékvonal) az Acer, az ASUS, a Dell, a HP, a Lenovo és a Samsung gyárt Copilot+ PC-ket, melyek mindegyike más extrát nyújt azon felül, hogy a fenti funkciókat is problémamentesen kínálja. Lehet, hogy más a kijelző (vannak érintősek és hagyományosak is a választékban), lehet, hogy eltérőek a portok vagy a használati lehetőségek, de az agy ugyanaz, a fent említett tulajdonságokat mindtől elvárhatjuk.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.