Hirdetés
. Hirdetés

Miért dönt egyre több fiatal a vállalkozás mellett?

|

Az elmúlt években jelentős változás indult a munkaerőpiacon. A Z generáció tagjai közül egyre többen indítanak saját vállalkozást a hagyományos alkalmazotti karrier helyett.

Hirdetés

Ez számos tényezőre vezethető vissza, beleértve a technológiai fejlődést, a társadalmi értékrend változásait és a pandémia hatásait. Még érdekesebbé válik ez a folyamat, ha megnézzük azt is, hogy mi újat hozhat a következő nemzedék, az Alfák belépése a munka világába.

A digitális bennszülöttek olyan generációt képviselnek, amely tagjai már az internet világába születtek és ebben a környezetben nőttek fel. Egyre több fiatal aknázza ki a közösségi média és az online piacterek által kínált lehetőségeket, amely egyszerűbbé teszik a belépést a vállalkozói világba is. Ennek eredményeként a fiatalok már nem csupán hagyományos vállalkozói szerepkörökben jelenhetnek meg, hanem új karrierutakat is kiépíthetnek, például tartalomkészítőként vagy influencerként, akik saját márkáikat önállóan menedzselik.

Digitális technológiák, rugalmasság, szabadság

Azok a Z generációs fiatalok, akik saját vállalkozásba kezdenek, olyan életmódot alakítanak ki, amely nagyobb rugalmasságot és szabadságot biztosít. A fiatal vállalkozók gyakran nem a hagyományos munkaidőben dolgoznak, és előnyben részesítik a digitális technológiák használatából eredő mobilitást és rugalmasságot. Ez a generáció saját kezébe veszi a karrierje irányítását, és olyan munkakörnyezetet teremt, amely jobban megfelel az életstílusuknak és az értékrendjüknek.

Ennek a korosztálynak kiemelten fontos az önállóság és az autonómia mind a magánéletben, mind a karrierben. Ez a generáció erősen törekszik a függetlenségre, amely sok esetben saját vállalkozás indításában nyilvánul meg - nem akarnak egy nagyvállalat alkalmazottjaként dolgozni.

Az Entrepreneur már egy 2018-as jelentésében rámutatott, hogy a Z generáció tagjainak 41 százaléka tervezi saját vállalkozást indítását, ami jól tükrözi a kreatív szabadság és az önállóság iránti vágyukat. A Square 2023-as kutatása alapján, amelyben 250 fiatal amerikai vállalkozót kérdeztek meg, ez az arány már 84 százalék volt - tükrözve a vállalkozói szellem növekvő jelentőségét a generáció tagjai között.

Ez az 1995 és 2009 között született nemzedék erőteljesen elkötelezett a társadalmi esélyegyenlőség, és a környezeti fenntarthatóság mellett. Az aktív kiállás értékeik mellett - legyen az az online vagy az offline térben - kiemelt szerepet játszik az életükben, és gyakran tesznek valós lépéseket az általuk fontosnak tartott ügyek támogatása érdekében. Ez a tudatosság meghatározza fogyasztási szokásaikat is, hiszen előnyben részesítik azokat a márkákat, amelyek valódi elkötelezettséget mutatnak a társadalmi és környezeti felelősségvállalás iránt.

Hirdetés

A változást segítő tényezők

A Z generáció számára rendkívül fontos a munka és a magánélet egyensúlya. A hagyományos, 9-től 5-ig tartó munkaidő sokuk számára nem vonzó, helyette inkább a rugalmas munkaidővel járó lehetőségeket keresik. Egy saját vállalkozás indítása lehetővé teszi számukra, hogy saját időbeosztásuk szerint dolgozzanak, ami jobban illeszkedik az életmódjukhoz és a személyes prioritásokhoz.

A digitális technológiák gyors fejlődése és az online platformok elérhetősége megkönnyítette a vállalkozás indítását és működtetését. Az e-kereskedelem, a közösségi média és a digitális marketing eszközök mind hozzájárultak ahhoz, hogy a Z generáció tagjai egyszerűbben és alacsonyabb költséggel tudjanak belépni a vállalkozói világba. A fiatalok képesek kihasználni ezeket az eszközöket úgy, hogy globális piacokat érjenek el anélkül, hogy jelentős tőkét kellene befektetniük.
A közösségi médián keresztül a Z generáció tagjai rengeteg inspirációt meríthetnek kortársaiktól, akik már fiatalon jelentős sikereket értek el vállalkozóként. Ezek az influencerek nemcsak motiválják a fiatalokat, hanem gyakorlati tanácsokkal is ellátják őket, ami még inkább ösztönzi a vállalkozói szellem kialakulását. A sikeres példaképek történetei azt a hitet erősítik bennük, hogy a vállalkozásindítás nem csupán lehetséges, hanem elérhető cél is.

A gazdasági bizonytalanság, amelyet a Z generáció számos tagja megtapasztalt, különösen a COVID-19 világjárvány alatt, arra ösztönözte ennek a korosztálynak a tagjait, hogy alternatív megélhetési forrásokat keressenek. Egy saját vállalkozás indítása sokak számára biztosít lehetőséget arra, hogy a bizonytalan munkaerő-piaci környezetben is stabil maradjon a pénzügyi helyzetük. Az ilyen bizonytalanság gyakran megerősíti bennük azt az igényt, hogy saját kezükbe vegyék jövedelmük alakulását.

Sok fiatal vállalkozó nemcsak a profitot tekinti elsődleges célnak, hanem azt is, hogy vállalkozásukkal pozitív társadalmi hatást érjenek el. Ez a célvezérelt vállalkozói szellem nemcsak innovációt, hanem jelentős társadalmi változásokat is hozhat. Az ilyen vállalkozások iránti vágy különösen erős a Z generáció körében, akik szívesen vállalják a felelősséget a világ jobbá tételéért.

Már kopogtat az ajtón az Alfa generáció

A Visa új kutatása szerint az Alfa generációs (2010 és 2025 között született) gyermekek munkával kapcsolatos elképzelései radikálisan eltérnek a jelenlegi normáktól. A 2023. augusztus 16-20. között végzett kutatásban 550 8 és 14 év közötti magyar gyermek vett részt. Az adatokat egy online felmérés segítségével gyűjtötték össze Magyarországon.

A kutatásból kiderült, hogy a Magyarországon megkérdezett gyerekek 79 százaléka inkább saját maga főnökeként, vagy mellékállásban vállalkozóként képzeli el a jövőjét, és mindössze 6 százalékuk szeretne alkalmazottként dolgozni. A kutatás azt is kimutatta, hogy az Alfa generáció kapcsolata a technológiával rendkívül erős: a 8-14 éves magyar gyerekek több mint fele (55%) keresett pénzt az elmúlt évben, és ebből 66 százalék valamilyen technológiai eszköz segítségével tette ezt. Ez a generáció már most is digitális tartalomkészítőktől tanul pénzt keresni, hatásuk a munkaerőpiacra várhatóan még nagyobb mint a megelőző Z generációjé, amikor néhány éven belül dolgozni kezdenek.

Az Alfa generáció számára a technológia központi szerepet játszik a munkával kapcsolatos elképzeléseikben. A Visa kutatása szerint a 14 évesek negyede úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia segíteni fogja őket jövőbeli munkájuk során. Emellett egyre jobban érdeklődnek a digitalizáció iránt, és a zöldebb, fenntarthatóbb jövő felé mutató trendekhez is hozzájárulnak azzal, hogy online értékesítésből szerzik jövedelmüket.

Azt, hogy az Alfa generáció viszonya a munkához és a világhoz mennyire különbözik az előző nemzedékekétől, mi sem bizonyítja jobban mint arra a feladatra adott megoldásaik, hogy találjanak ki olyan innovációkat, amelyek megkönnyíthetik felnőtt életüket:

  • "Lesz egy robotváltozatom, amelyik munkába jár, hogy én közben otthon maradhassak, pihenhessek és szórakozhassak"
  • "Az ujjlenyomatomhoz regisztrált bankkártya"
  • "Egy telefon, ami mindent megcsinál, amire szükségem lehet: ajtót nyit, ajtót zár, bekapcsol, így csak erre lesz szükségem"
  • "Olyan focicipő, ami méri a meccs összes statisztikáját, és önszáradó"

A kutatás eredményei alapján elmondható, hogy az Alfa generáció teljesen átalakítja majd a vállalkozások működését is, a technológiai újítások és a környezettudatos gondolkodás pedig központi szerephez jut a jövő gazdaságában.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.