Hirdetés
. Hirdetés

A top vezérigazgatók többet keresnek egy év alatt, mint egy átlagos munkavállaló egész élete során

|

Rekordot döntöttek a brit vezérigazgatói fizetések - az FTSE 100 CEO-inak átlagkeresete 2023-ban elérte az 5,3 millió dollárt.

Hirdetés

A brit csúcsvállalatok főnökeinek fizetése az eddigi legmagasabb szintre emelkedett, és mostanra 120-szorosan meghaladja az ország főállásban dolgozó átlagos munkavállalójának fizetését - derült ki egy új tanulmányból.

A High Pay Centre, a gazdasági egyenlőtlenségek okaival és következményeivel foglalkozó brit kutatóközpont szerint az FTSE 100 (az Egyesült Királyság legismertebb tőzsdeindexe) vállalat vezérigazgatójának átlagkeresete 2023-ban 4,19 millió font (5,34 millió dollár) volt.

Ez az eddigi legmagasabb átlagos vezetői fizetés, és 2022-hez képest 2,2%-os növekedést jelent. Eközben az országban a teljes munkaidőben dolgozó munkavállalók átlagfizetése tavaly 34 963 font volt. Az Egyesült Királyság vezetőinek éves javadalmazása tehát magasabb, mint amit a munkavállalók átlagosan egy életen át tartó munkaviszonyban meg tudnak keresni.

Több mint kétszeresére, a 2022-es négy cégről 2023-ra kilencre emelkedett a nyolc számjegyű, 10 millió font feletti fizetéseket odaítélő FTSE 100-as vállalatok száma.

A jelentés szerint az FTSE 100 legjobban fizetett vezérigazgatója az AstraZeneca vezetője, Pascal Soriot volt, aki már második éve vezette a listát, 2023-ban 16,85 millió fontos kompenzációval, szemben az előző évi 15,3 millió fonttal. Ez 482-szerese annak, amit a teljes munkaidőben dolgozó brit munkavállalók átlagkeresetének.

Hirdetés

A kutatók szerint a vezető cégek által a legjobban keresőkre fordított túlzott kiadások megnehezítik a brit munkaerő szélesebb körének béremelését.

"A vezetők és a brit munkaerő szélesebb köre közötti hatalmas bérszakadék olyan tényezők eredménye, mint a szakszervezeti tagság csökkenése, a munkavállalók alacsony szintű részvétele az üzleti döntéshozatalban, valamint egy olyan üzleti kultúra, amely a befektetők érdekeit a munkavállalók, a vásárlók, a beszállítók és más érdekeltek elé helyezi" - mondta Luke Hildyard, a High Pay Centre igazgatója.

"Ezek a fejlemények nagyon jót tettek a csúcson lévőknek, de sokkal inkább kérdéses, hogy az ország egészének érdekeit szolgálják-e" - mutatott rá.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.