Edge innováció alacsonyabb költségek mellett a SUSE-val

|

A vállalatok számára kiemelkedő innovációs és költségcsökkentési lehetőség rejlik abban, ha megfelelően ki tudják használni az edge technológiákat, és a keletkezésük helyszínén képesek hasznosítani az adatokat.

A peremhálózatokon azonban szűkösek az erőforrások, nem áll rendelkezésre helyszíni támogatás, és nehézkes a skálázás. A SUSE szakértőinek tapasztalatai szerint a kihívások leküzdésében hasznos segítség lehet egy edge környezetekre optimalizált portfólió, amely a megfelelő operációs rendszert, felügyeleti eszközöket és biztonsági megoldásokat mind magában foglalja.

Egyre több adat keletkezik a vállalatoknál az edge környezetekben, például raktárakban, gyáregységekben vagy az üzlethelyiségekben. Az a cég jut versenyelőnyhöz, amely képes ezeket az információkat minél gyorsabban és hatékonyabban feldolgozni és felhasználni innovációs törekvéseihez. Egyre nagyobb szerephez jutnak tehát az edge computing technológiák, amelyeknek köszönhetően a számítási erőforrások abban a fizikai környezetben működhetnek, ahol az adatokat létrehozzák, kezelik és feldolgozzák. Ez a megközelítés lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy a központi informatikai környezeten kívül is tudjanak üzleti folyamatokat futtatni, döntéseket hozni és információkat szerezni. Emellett az edge megoldások kulcsfontosságú szerepet játszanak az AI-alkalmazások telepítésében a peremhálózatokon, ami még tovább növeli a vállalatok innovációs képességeit.

Edge fejlesztések mindenhol

Az IDC elemzői szerint az edge környezetekbe telepített infrastruktúrák elterjedtsége 16,8 százalékos összetett éves növekedési rátával nő 2027-ig, amikor az edge technológiákra fordított összeg eléri a 350 milliárd dollárt. Számos területen várható, hogy a vállalatok egyre inkább kihasználják az edge és az intelligens megoldások előnyeit, például kiterjesztett valósággal teszik majd hatékonyabbá a karbantartást, mesterséges intelligenciával optimalizálják a logisztikát, és a gyártáshoz használt eszközöket is korszerűbb megoldásokkal menedzselik. Az üzlethelyiségekben általánossá válik a személyre szabott marketing, az egészségügyben pedig kiterjesztett diagnosztikai és kezelési rendszerek segítik az orvosok munkáját, illetve az otthonaikban lábadozó betegek egészségi állapotát is egyszerűen lehet majd távolról megfigyelni és nyomon követni. 

Emellett a következő időszakban olyan feltörekvő felhasználási esetekben is várható a különféle edge technológiák felbukkanása, mint az autonóm bányászati műveletek, a helyszíni tervezés és irányítás az építőiparban, a közművek vezetékhálózatának ellenőrzése, a különféle iparághoz kapcsolódó kiterjesztett oktatás, illetve a vásárlási tanácsadók és termékajánlások támogatása a kiskereskedelemben.

Testre szabott háttér

Rengeteg területen hozhat ezáltal előnyöket az edge technológia, a vállalatok azonban csak akkor tudják ezeket valóban kihasználni, ha a megfelelő infrastruktúra is rendelkezésre áll az innováció támogatására. Ezen a téren több kihívás is nehezíti a szervezetek dolgát, mivel ezeken a központtól távol eső helyszíneken korlátozottak az erőforrások, nehezen skálázhatók a rendszerek, és nincs mindig azonnal kéznél informatikai szakértő, amikor éppen szükség lenne rá. 

Ezeken a nehézségen segít a SUSE kifejezetten edge környezetekhez optimalizált portfóliója. A csomag központi eleme a rendkívül megbízható és könnyűsúlyú, IoT és edge eszközökhöz finomhangolt SUSE Linux Enterprise Micro operációs rendszer, amely a SUSE Linux Enterprise Server nagyvállalati szintű, megerősített biztonsági és megfelelési komponenseit használja. A K3S könnyű, de nagy teljesítményű Kubernetes-disztribúciót biztosít, amely ideális felhőnatív alkalmazások futtatására az adatközpontoktól távol található, szűkös erőforrású helyszíneken vagy IoT-eszközökön. Erre épülve a központi felügyeletről a Rancher Prime gondoskodik, az átfogó biztonságról pedig a NeuVector.

Ezek a megoldások már számos helyzetben bizonyították, hogy megbízható hátteret nyújtanak az edge innovációhoz, ráadásul a költségek csökkentésében is segítenek. A tengerészeti biztonsággal, adatgyűjtéssel és intelligens hajózási technológiákkal foglalkozó Danelec vállalat edge eszközönként 30 ezer dollárt takarít meg havonta azáltal, hogy a SUSE eszközeinek köszönhetően hatékonyabb lett a működés, könnyebben teljesítik a compliance előírásokat, valamint a skálázhatóság és az adatok jelentése is fejlettebbé vált.

A BMW is a SUSE megoldásaira támaszkodik az edge rendszerekben. A cég a gyárak digitalizálásán keresztül biztosítja az adatok folyamatos menedzselését a tervezéstől kezdve a gyártáson át egészen az értékesítésig, illetve a mesterséges intelligencia használatát a minőségellenőrzés tökéletesítéséhez. Az edge környezetek támogatásához az autógyártó a Rancher és a Harvester megoldásokat veszi igénybe.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.