Hirdetés
. Hirdetés

Mi történik a levegővel a tűzijáték után?

|

Egy nemrégiben készült NYU tanulmány rávilágított a tűzijátékok által okozott jelentős levegő- és vízszennyezésre, amely sokkal magasabb szennyezőanyag-szintet mutat, mint az erdőtüzek füstje, és több órán át tart.

Hirdetés

A NYU Langone Health kutatói az amerikai áruházlánc, a Macy's július 4-i tűzijátékát követően Manhattanben drámaian megnövekedett légszennyezettségi szintet figyeltek meg, a szennyezőanyag-koncentráció messze meghaladta az erdőtüzekre jellemző füstből származó koncentrációt.

A tanulmány kimutatta, hogy ez a szennyezés órákig fennmaradt, és az East Riverben (tengerszoros New Yorkban, amely elválasztja Long Islandet Manhattantől és Bronxtól) a veszélyes fémek szintjének emelkedésével járt együtt. A folyamatban lévő kutatások célja, hogy feltárják e kibocsátások szélesebb körű egészségügyi következményeit, a kutatók pedig hangsúlyozták, hogy az ilyen ünnepek idején a lakosságnak óvatosnak kell lennie, és megelőző intézkedésekre van szükségük.

Aggasztó tanulmány

2023-ban a Macy's július 4-i showjának részeként nagyjából 60.000 tűzijáték-lövedék robbant Manhattanben az East River felett. Az így keletkezett légszennyező anyagok szintje a bemutatót követő órákban többszöröse volt annak, mint amit akkor tapasztaltak, amikor egy kanadai erdőtűz füstje egy hónappal korábban elborította a területet.

Ez derült ki a NYU Langone Health kutatóinak vezetésével készült új tanulmány eredményeiből, amely a levegő minőségét mérte közvetlenül a függetlenség napi esemény előtt és után, és amely az egyik legnagyobb az Egyesült Államokban. A veszélyes fémek és szerves vegyületek apró részecskéi a show közelében lévő egyik levegőmintavételi helyen köbméterenként 3000 mikrogrammot tettek ki, két másik közeli helyszínen pedig meghaladták az 1000 mikrogrammot köbméterenként. Összehasonlításképpen: New York város átlagos napi finomrészecske-koncentrációja 15 mikrogramm köbméterenként, és 2023 júniusában elérte a 460 mikrogrammot köbméterenként az erdőtűz füstje miatt.

Hirdetés

A finomrészecskék (PM2,5) átmérője 2,5 mikrométer és annál kisebb. A finom részecske források minden égés során jellemzőek, beleértve a járművek belsőégésű motorjait, az erőműveket, a fatüzelést, az erdőtüzeket, a mezőgazdasági hulladékégetést és számos ipari folyamatot. Míg a PM10 (10 mikrométer átmérőjű és annál kisebb részecskék), amelynek forrásai az égetések (avar, szilárd tüzelés), közlekedés - de a por, a penész, a növényi és rovarrészecskék egy része szintén PM10-nek számítanak -, a tüdőbe jut, addig a PM2,5 sokkal veszélyesebb, mivel a tüdőből a véráramba is bejuthat, a keringési rendszeren keresztül pedig bárhová eljut a szervezetben, és súlyos elváltozásokat okozhat.

Az EU-ban a PM2,5-re nincs hivatalos óránkénti vagy napi határérték; az éves határérték 25 µg/m3. A WHO napi határértékként 25 µg/m3, éves határértékként pedig 10 µg/m3-et fogad el.

A csapat természetesen megismételi a kutatást a Macy's 2024. július negyedikei ünnepsége során gyűjtött adatok elemzésével is, amelyet a Hudson folyó felett indítottak Manhattan nyugati oldalán, hogy alaposabban megvizsgálják az ilyen eseményekhez kapcsolódó lehetséges egészségügyi hatásokat.

Hosszan tartó szennyező hatás és vízszennyezés

A kutatócsoport azt is megállapította, hogy a levegőminőségnek a legtöbb mintavételi helyen több órát vett igénybe, mire visszaállt az alapszintre, a kijelzőhöz legközelebb eső helyszíneken, például Manhattan belvárosában pedig akár 12 órát is igénybe vett.

A finom részecskékből származó légszennyező anyagok növekedése mellett az East Riverből gyűjtött vízmintákban több mint kétszer annyi fémet, például ólmot, nikkelt és antimont mutattak ki, mint az ünnepség előtt, amelyeket néha a tűzijátékok élénk színeihez használnak. A kutatók korábbi, rágcsálókon és emberi szöveteken végzett kísérletek során kimutatták, hogy az ilyen kibocsátásoknak való tüdőexpozíció oxidációhoz vezethet, egy olyan kémiai folyamathoz a szervezetben, amely károsíthatja vagy akár meg is ölheti a sejteket.

"Eredményeink azt sugallják, hogy a nagy tűzijátékok olyan átmeneti légszennyezési csúcsot okozhatnak, amely mind az emberekre, mind a környezetre nézve egészségügyi kockázatot jelenthet" - mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Terry Gordon, a NYU Grossman School of Medicine orvosi tanszékének professzora.

Ugyanezen csoport 2020-as tanulmányában a szerzők 14 év levegőminőségi mintáit elemezték, amelyeket a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) több tucatnyi helyszínen vett az Egyesült Államokban. Azt találták, hogy a mérgező fémek szintje magasabb volt a függetlenség napja és szilveszter környékén gyűjtött mintákban, mint az év bármely más időszakában. Más szakértők korábbi kutatásai más országokban is értékelték a tűzijátékokból származó szennyezést, és az ilyen expozíciót olyan tüdőproblémákkal hozták összefüggésbe, mint az asztma, a tüdőgyulladás és a krónikus obstruktív tüdőbetegség - mondja Gordon. Gordon a tanszék Környezeti Veszélyek Vizsgálati Központjának és a Környezetgyógyászati Osztálynak is tagja.

Az új tanulmány, amely a Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology című folyóiratban jelent meg augusztus 6-án, a szerzők szerint átfogóbb pillantást vet arra, hogy a tűzijátékok okozta szennyezés hogyan terjed és marad meg az első esemény után.

Helyi és országos szennyezési trendek

A kutatáshoz a kutatócsoport valós idejű monitorok segítségével levegőminőségi mintákat gyűjtött négy lakóhelyen az East River mentén, a manhattani bemutatóhely közelében és a queensi Long Island Cityben. A monitorok eredményeinek megerősítése érdekében a kutatók elemezték a levegőminőségre vonatkozó óránkénti adatokat mind az EPA monitorairól, amelyek a show indítási helyszíneinek 10 kilométeres körzetében helyezkedtek el, mind pedig a másfél kilométerre felállított, "fapados" részecskemérő-hálózatról.

Az EPA más nagyvárosokban lévő mérőhelyeinek adatait értékelve a csoport a szennyezőanyagszintek emelkedését dokumentálta Bostonban, Philadelphiában és Washingtonban is, ahol New Yorkhoz hasonlóan a szennyezőanyagszintek emelkedése három és 12 óra között tartott, mielőtt visszaállt volna az alapszintre.

"Bár ezek az eredmények riasztónak tűnhetnek, a tűzijátékokat még mindig lehet élvezni" - mondta a tanulmány vezető szerzője Antonio Saporito, a NYU Grossman School of Medicine doktorandusza. "Az N95 vagy KN95 maszk (FFP2) viselése jó módszer arra, hogy elkerüljük a füst belélegzését, amikor a bemutató közelében állunk, különösen a gyermekek és a már meglévő szív- és tüdőproblémákkal küzdők esetében."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.