Hirdetés
. Hirdetés

Irán az amerikai választásokba való beavatkozásra törekszik - Microsoft

|

A vállalat azt állítja, hogy némi kínai és orosz fűszerezéssel, Teheránhoz köthető hackereket és hamis híroldalakat fedezett fel.

Hirdetés

Állítólag Iránhoz köthető hackerek és álhíroldalak aljas dologra készülhetnek az Egyesült Államokban - figyelmeztetett a Microsoft egy új kibernetikai hírszerzési jelentésben.

A Microsoft fenyegetéselemző központja (MTAC) pénteken kilencoldalas dokumentumot tett közzé, amelyben azt állítja, hogy amerikaiakat célzó, elsősorban iráni, de kínai és orosz befolyásolási műveletek nyomaira bukkantak.

"Iráni szereplők a közelmúltban megalapozták az amerikai közönséget célzó befolyásolási műveleteket, amelyek potenciálisan a 2024-es amerikai elnökválasztást igyekeznek befolyásolni" - írta az MTAC.

Az egyik állítólagos iráni hálózat, amelyet Storm-2035-nek neveztek el, állítólag négy, hírügynökségnek álcázott weboldalt működtet, amelyek mindegyike az amerikai választók más-más részét célozza meg. Az egyik oldal, a Savannah Time, a republikánus politikára összpontosít, és különösen az LMBT témákról és a nemváltoztatásokról ír.

Egy másik, a Nio Thinker a demokratáknak szól, és "szarkasztikus, hosszadalmas cikkeket" tesz közzé, amelyekben olyan sértésekkel támadja a republikánus elnökjelöltet, mint "őrjöngő őrült litigioszaurusz" és "opioidokkal teletömött elefánt a MAGA porcelánboltban".

Az MTAC a csoport harmadik lapját EvenPolitics néven nevezte meg, míg a negyedik azonosítatlan maradt. A vállalat azt állítja, hogy az oldalak mesterséges intelligencia-alapú szolgáltatásokat használtak arra, hogy "jópár tartalmukat amerikai kiadványokból plagizálják".

Hirdetés

Az MTAC az álhíroldalak mellett azt állítja, hogy két iráni hackercsoportot is azonosított, amelyek az Iszlám Forradalmi Gárdához (Islamic Revolutionary Guard Corps, IRGC) kötődnek. Az egyik, a Mint Sandstorm nevű csoport júniusban megpróbált meghackelni egy elnökválasztási kampányt úgy, hogy "spear-phishing e-mailt küldött az adott elnökválasztási kampányt folytató magas rangú tisztviselőjének egy korábbi vezető tanácsadó kompromittált e-mail fiókjáról".

A Mint Sandstorm június 13-án "sikertelenül próbált meg bejelentkezni egy korábbi elnökjelölt fiókjába" - közölte az MTAC. Míg a csoportról azt mondják, hogy általában kémkedéssel foglalkozik, ezek az akciók azt sugalmazzák", hogy céljaik a választásokhoz kapcsolódhatnak az MTAC szerint.

Egy másik, "az IRGC-vel minősített kapcsolatokkal rendelkező" csoportnak, amelyet Peach Sandstormnak vagy APT-33-nak neveznek, sikerült hozzáférnie egy olyan megyei önkormányzat fiókjához "egy olyan hintaállamban" (vagy ingaállamban), amely "idén országos hírűvé vált faji vitái miatt".

Az amerikai kormány és a nagy technológiai vállalatok 2016 óta állítják, hogy Oroszország és más külföldi kormányok hackertámadásokat és "befolyásolási műveleteket" hajtanak végre azzal a céllal, hogy aláássák az amerikai választásokat. Az egyetlen kivétel a 2020-as szavazás volt, amelyet mind a kormányzati szervek, mind a magáncégek részéről "az amerikai történelem legbiztonságosabbjának" nyilvánították.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.