Hirdetés
. Hirdetés

Emberölés miatt indult vizsgálat a brit mágnás szuperjachtjának katasztrófája miatt

|

Mike Lynch és hat társa meghalt, miután a Földközi-tengeren horgonyzó hajójuk hétfőn elsüllyedt a Földközi-tengeren.

Hirdetés

Az olaszországi hatóságok emberölés miatt indítottak nyomozást egy Szicília partjainál a hét elején elsüllyedt jacht ügyében, amelyben hét ember vesztette életét, köztük a brit techmogul Mike Lynch és tinédzser lánya.

A vizsgálatot szombaton jelentette be a szigetország Palermo városának helyi ügyészi hivatala.

"Ismeretlen személyek ellen indult eljárás gondatlanságból elkövetett hajóbaleset és emberölés miatt" - közölte sajtótájékoztatón Raffaele Cammarano, a nyomozással megbízott ügyész, akit a Corriere Della Sera című olasz napilap idézett.

Az 56 méter hosszú, brit zászló alatt közlekedő, "Bayesian" nevű szuperjacht, amelynek fedélzetén 22 ember tartózkodott, hétfőn Szicília partjaitól alig egy kilométerre horgonyzott, amikor egy feltehetően tornádó vagy víztölcsér - egyfajta tornádó, amely a víz felett alakul ki - csapott le rá.

Mind a hét áldozat, köztük Lynch, az egyik legismertebb brit technológiai vállalkozó és 18 éves lánya, Hannah holttestét megtalálták. Tizenöt ember maradt életben, köztük Lynch felesége és a jacht kapitánya - már mindannyiukat kihallgatták.

Hirdetés

A nyomozás arra összpontosít, hogy "a legénység miért magát mentette meg azáltal, hogy bemászott a mentőcsónakba, miközben a többi vendég a hajótestben volt" és aludt, illetve miért nem látta a vihar közeledtét, hiszen a jachtot óránként 100 kilométeres sebességű széllökések érték - mondta Cammarano ügyész.

"A bűnösségre több lehetőség is van. Lehet, hogy csak a kapitány volt az. Lehet az egész legénység. Lehet az őrök is" - idézte a CNN az ügyészség vezetőjét, Ambrogio Cartosiót.

A roncs állítólag 50 méteres mélységben, látszólag sértetlenül fekszik az oldalán.

A holttesteket "a hajó felszín felé néző oldalán találták meg" - mondta a helyi tűzoltóság parancsnoka, Girolamo Bentivoglio, aki szintén részt vett a sajtótájékoztatón.

Az áldozatok "mindannyian az utolsó légbuborékokban keresték a megmenekülés lehetőségét" - tette hozzá.

Az 59 éves Lynch barátaival azt ünnepelte a jachton, hogy júniusban felmentették egy amerikai csalási perben - jegyezte meg a Reuters. Lynch ügyvédje, Chris Morvillo, valamint a Morgan Stanley bankárja, Jonathan Bloomer, aki koronatanúként szerepelt az ügyben, szintén a hajótörés áldozatai között van.

A Reuters szerint a hajóbaleset zavarba ejtette a tengerészeti szakértőket, akik szerint egy olyan csúcskategóriás hajónak, mint a Bayesian, állnia kellett volna a vihart, és semmiképpen sem süllyedhetett volna el olyan gyorsan, ahogyan elsüllyedt.

A Lynch család közleményt adott ki, amelyben köszönetet mondtak az olasz parti őrségnek és a mentőszolgálatoknak, és kérték a magánélet tiszteletben tartását "a kimondhatatlan gyász idején".

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.