Hirdetés
. Hirdetés

Egyetlen üzenetküldő alkalmazás sem megbízható - Kreml

|

Az orosz elnöki adminisztráció nem használ semmilyen üzenetküldőt a hivatalos kommunikációban - közölte Dmitrij Peszkov szóvivő.

Hirdetés

Az orosz kormány alkalmazottai nem használhatnak semmilyen üzenetküldő alkalmazást hivatalos célokra, mivel egyik sem biztonságos az információbiztonság szempontjából, beleértve a Telegramot is - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Peszkov kedden újságírókkal egyeztetve a Telegram alapítójának, Pavel Durovnak a franciaországi letartóztatásával kapcsolatban tagadta, hogy az elnöki adminisztráció arra kérte volna a tisztviselőket, hogy töröljék az üzeneteket és "tisztítsák meg" a fiókjaikat.

Figyelmeztetett arra, hogy a kormányzati alkalmazottaknak tartózkodniuk kell attól, hogy bármilyen üzenetküldő alkalmazást használjanak a hivatalos kommunikációban, megjegyezve, hogy "egyetlen üzenetküldő sem elég megbízható" az információbiztonság terén, és ez alól a Telegram sem kivétel.

"Éppen ezért az elnöki adminisztrációban nem használunk semmilyen üzenetküldőt hivatalos célokra, mert ez egyszerűen a hivatalos szabályok és a hivatali etika megsértése lenne" - jegyezte meg Peszkov.

Hirdetés

Durovot szombaton vették őrizetbe a francia hatóságok, miután magángéppel érkezett Párizsba Azerbajdzsánból. A 39 éves orosz állampolgár Franciaország, az Egyesült Arab Emírségek és Szent Kitts és Nevis útlevelével is rendelkezik.

Franciaország hétfőn nyilvánosságra hozta a Durov elleni előzetes vádak listáját, amelyben azzal vádolják a technológiai vállalkozót, hogy "elősegítette" a platformján folytatott állítólagos illegális tevékenységeket - a kábítószer-kereskedelemtől kezdve a pénzmosáson át a gyermekpornográfiáig -, mivel nem volt hajlandó együttműködni a meg nem nevezett harmadik személyt üldöző francia nyomozókkal.

A Kreml eddig nem volt hajlandó kommentálni Durov letartóztatását, Peszkov hétfőn újságíróknak azt mondta, hogy Moszkvának "meg kell várnia, amíg a helyzet tisztázódik, mielőtt bármit mondanánk".

Hirdetés

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azonban kedden azt mondta, hogy Durov letartóztatása bizonyítja, hogy a Telegram "valóban" biztonságos platform.

"Most, hogy Durovot egyértelműen valakinek a tanácsára vitték el, és szörnyű büntetéssel fenyegették, hogy valahogyan hozzáférjenek a titkosítási kódokhoz, most már a franciák akciói is bizonyították, hogy a Telegram egy valóban megbízható és népszerű hálózat" - jelentette ki Lavrov.

Emmanuel Macron francia elnök azt állította, hogy a Telegram alapítójának őrizetbe vétele "egy folyamatban lévő igazságügyi vizsgálat" része volt, és "semmiképpen sem politikai döntés".

A Telegram tagadta, hogy bármi rosszat tett volna, és kijelentette, hogy "abszurd azt állítani, hogy egy platform vagy annak tulajdonosa felelős a platformmal való visszaélésekért". A platform betartja az uniós jogszabályokat, köztük a blokk digitális szolgáltatásokról szóló törvényét (DSA) és az oroszellenes szankciókat - tette hozzá a vállalat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.