Hirdetés
. Hirdetés

Egy nap alatt 35 ezer smst küldött ki a rendőrség nevében egy fővárosi kávézóból - videón az elfogás

|

Egy adathalász csaló valótlan befizetés kezdeményezésével, a rendőrség nevével visszaélve szerzett személyes és bankkártyaadatokat, a somogyi rendőrök Budapesten fogták el.

Hirdetés

A kibernyomozók információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás miatt folytatnak nyomozást egy francia állampolgár ellen, akit augusztus 8-án értek tetten egy fővárosi kávézóban, amint éppen adathalász üzeneteket terjesztett - tájékoztatta lapunkat a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

A férfit a Somogy MRFK bevetési egysége fogta el, majd vitte Kaposvárra, ahol információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettének gyanúja miatt hallgatták ki. A 29 éves férfitól számos mobiltelefont, SIM-kártyát, valamint pénzt foglaltak le. A nyomozás jelenleg is folyik, az azonban bizonyos, hogy volt olyan nap, amikor 35 ezer adathalász üzenetet továbbított.

A rendőrök a férfit bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatását, amit a Kaposvári Járásbíróság augusztus 10-én rendelt el.

A személyes és a banki adatai védelme érdekében fontos, hogy a rendőrség e-ügyintézési portálját kizárólag a https://ugyintezes.police.hu/ honlapcím beírásával érje el! A rendőrség az objektív felelősség hatálya alá tartozó, közigazgatási hatósági eljárásokban a bírság kiszabásáról kizárólag írásbeli határozatban rendelkezik.


A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online csalások felderítésére. Az internetes csalások megelőzéséről szóló hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalon gyűjtötték össze.

Hirdetés

Online csalás sértettje levélben köszönte a móri rendőrök eredményes munkáját

A forró nyomos intézkedéseknek köszönhetően a csalók nem sokáig örülhettek a megszerzett pénznek. A hálás sértett, akinek kára teljesen megtérült, egy kedves, szívhez szóló levelet írt a móri rendőröknek.

Ez a bűncselekmény még 2024. február 12-én történt. Egy telefonos csaló magát egy bank alkalmazottjának kiadva felhívta a móri sértettet, és arra hivatkozva, hogy illetéktelenek fértek hozzá a számlájához, egy vírusirtó - ami a valóságban távoli elérést biztosító program volt - telepítését kérte a számítógépére. Miután a gyanútlan nő ezt megtette, valamint a telefonáló kérésére belépett a netbankjába és távol ment az eszköztől, az ismeretlenek a bankszámlájáról közel 1 millió forintot utaltak át egy általuk hozzáférhető számlára.

A gyors rendőrségi bejelentés eredményeképp sikerült az elutalt összeget zárolni a bankszámlán, melyre azt a csalók elutalták. A számla tulajdonosát, egy 43 éves jászfényszarui nőt pénzmosás vétségével gyanúsítanak. A nyomozók azon dolgoznak, hogy a csalásban részt vevő további személyeket is azonosítsák és elfogják.

A rendőrök a napokban intézkedtek az elcsalt pénz visszautalásáról is. A sértett hálás szívvel köszönte meg a Móri Rendőrkapitányság munkáját 2024. augusztus 7-én.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.