Hirdetés
. Hirdetés

Az NFL arcfelismerő technológiát vezet be stadionjaiba

|

Az amerikai National Football League a legújabb szervezet, amely a legutóbbi bejelentése szerint az arcfelismerés-technológiát alkalmazza a rendezvények biztonságának megerősítése érdekében.

Hirdetés

Mind a 32 NFL-stadionban elkezdik használni az új technológiát már ebben a szezonban, miután a liga szerződést kötött egy olyan céggel, amely arcszkenneléssel ellenőrzi a rendezvényhelyszínekre, valamint más védett és zárt helyekre belépő személyek jogosultságát.

Az architelesítési platformot, amely az amerikaifutball-csapat Cleveland Browns tulajdonosait is befektetőként tartja számon, arra fogják használni, hogy "egyszerűsítsék és biztosítsák" a belépést több ezer engedélyezett média, tisztviselő, személyzet és vendég számára, hogy könnyedén be tudjanak jutni az olyan korlátozott területekre, mint a sajtópáholyok és az öltözők, mondta Jeff Boehm, a Wicket operatív igazgatója egy LinkedIn-bejegyzésben.

"A hitelesítő adatok birtokosai egyszerűen készítenek egy szelfit, mielőtt megérkeznek, majd miközben áthaladnak a biztonsági ellenőrzéseken, a Wicket ellenőrzi személyazonosságukat és az Accredit hitelesítő platformmal ellenőrzik a hitelesítési adataikat is" - tette hozzá Boehm.

A Wicket technológiát tavaly egy kísérleti program részeként néhány NFL-stadionban már bevetették. A többi stadion augusztus 8-tól, az előszezon kezdetétől kezdte meg a bevezetését.

Hirdetés

Egyes csapatok a technológia használatát kiterjesztették a jegytulajdonosok arcának szkennelésére is. A Stadium Tech Report szerint a Cleveland Browns, az Atlanta Falcons és a New York Mets is használta a vállalat arcazonosító szoftverét a jegyekkel rendelkező szurkolók hitelesítésére.

"A szurkolók jönnek, ránéznek a táblagépre, ami azonnal felismeri a jogosult vagy jogosulatlan szurkolót" - mondta Brandon Covert, a Cleveland Browns informatikai alelnöke a Wicket weboldalán megjelenő beszámolójában. "Fél másodpercre kell csak megállni. Még csak nem is megállás - inkább lassítás".

"Nagymértékben csökkentette a stadionba való belépéssel járó időt és a stresszt" - tette hozzá Covert. "Ez így sokkal gyorsabb."

A Browns a Wicketet használja a standoknál alkoholt vásárló szurkolók életkorának ellenőrzésére is, a Wicket LinkedIn oldala szerint.

Az arcfelismerő vagy hitelesítési technológia használata - különösen, ha azt több ezer emberre alkalmazzák, akiket a munkájuk végzése vagy egy sportstadionba való belépés során szkennelnek -, régóta aggasztja az adatvédelem szószólóit.

Az emberek tartózkodási helyének nyomon követésére használt technológiával kapcsolatos aggodalmak mellett az adatvédők és tudósok szerint az arcfelismerő technológia fokozza a faji és nemi megkülönböztetést, mivel gyakrabban pontatlan a színes bőrűek, a nők és a nem bináris személyek azonosítása során.

A Wicket honlapja szerint a technológia "arcbiometriai algoritmusokat" használ, amelyek kevesebb mint egy másodperc alatt és 99,7%-os pontossággal hitelesítik az egyes arcokat még rosszul megvilágított helyeken is. A vállalat a nagy rendezvényhelyszíneken azzal az ígérettel lép piacra, hogy felgyorsítja a belépést és csökkenti a torlódásokat.

Az NFL illetékesei szerint a ligába a Wicket technológia bevezetése a hamis belépők használatát hivatott megakadályozni és biztonságosabbá tenni a stadionokat.

Sőt, nem az NFL az egyetlen sportliga, amely arcfelismerő technológiát alkalmaz.

A Privacy International (PI) májusban közzétett jelentése szerint a futballstadionok világszerte gyorsan átveszik a gyakorlatot és szívesen alkalmazzák az arcfelismerő technológiát a szurkolók megfigyelésére.

A PI jelentése szerint a világ 100 legnagyobb futballstadionja közül huszonöt használja a technológiát a videófelügyelet megerősítésére. A nonprofit szervezet elküldte megállapításait az ENSZ kulturális jogokkal foglalkozó különmegbízottjának, aki októberben jelentést készít a testület közgyűlése számára.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.