Hirdetés
. Hirdetés

Afrika legnépesebb állama 220 millió dollárra bírságolta a Metát

|

Az amerikai cég diszkriminálta a nigériai felhasználókat azzal, hogy visszaélésszerű adatvédelmi irányelveket kényszerített rájuk, állítják a hatóságok.

Hirdetés

Nigéria 220 millió dolláros bírságot szabott ki a Meta amerikai technológiai óriáscégre a helyi adatvédelmi és magánélet védelmére vonatkozó törvények megsértése miatt - jelentette be a nyugat-afrikai ország fogyasztóvédelmi hatósága.

A vizsgálatok megállapították, hogy a Facebook, az Instagram és a WhatsApp anyavállalatának szabályzatai megtagadják a nigériai felhasználóktól a jogot, hogy megtagadják a személyes adatok gyűjtéséhez, felhasználásához és terjesztéséhez való hozzájárulásukat - mondta Adamu Abdullahi, a Szövetségi Verseny- és Fogyasztóvédelmi Bizottság (FCCPC) vezetője.

Abdullahi szerint a 38 hónapos vizsgálat, amelyet a Nigériai Adatvédelmi Bizottsággal (NDPC) együttműködve végeztek, 2021-ben kezdődött, miután a WhatsApp frissítette adatvédelmi szabályzatát.

"Rájöttünk, hogy amikor először regisztrálsz a WhatsApphoz való csatlakozáshoz, van egy rubrika, amely szerint beleegyeztél, hogy az adataidat kutatás céljából megosszák. Ez ellentétben áll más területekkel, ahol választhatsz, hogy igent vagy nemet mondasz, tehát ez első körben diszkriminatív" - jelentette ki.

Az FCCPC először a múlt hét végén jelentette be a Meta elleni fellépést, azzal vádolva a céget, hogy "visszaélésszerű és invazív" gyakorlatot folytatott az érintettekkel szemben Nigériában "hosszú időn keresztül". A versenyhatóság szerint az amerikai technológiai óriás áprilisban egy "korrekciós csomagot" javasolt, amely nem foglalkozott az aggályokkal.

Hirdetés

Július 18-án kelt végzésében a bizottság arra utasította a Metát, hogy haladéktalanul állítsa vissza a nigériai felhasználók azon jogát, hogy "ellenőrizhessék adataik felhasználását, feldolgozását, megosztását vagy továbbítását". Emellett "fel kell hagynia az adatoknak a WhatsApp a Facebook és más harmadik felek szolgáltatásaiba történő összekapcsolásával és továbbításával anélkül, hogy ehhez az érintettek kifejezett hozzájárulását kérte volna és azt szabadon megkapta volna".

A kormány 60 napot adott a Metának arra, hogy kifizesse az adatvédelmi törvények megsértése miatt kiszabott 220 millió dolláros büntetést, valamint további 35 ezer dollárt térítsen meg a vizsgálatok költségeire.

A Meta még nem reagált nyilvánosan a vádakra.

Tavaly decemberben Afrika legnépesebb, több mint 200 millió lakosú és mintegy 164 millió internet-előfizetéssel rendelkező országában a kommunikációs minisztérium adatai szerint több mint 51 millió WhatsApp-felhasználó volt.

Nigéria nem az első ország, amely a Metát felelősségre vonja az adatszegések miatt. Törökország nemrég 1,2 milliárd lírára (körülbelül 37 millió dollár) bírságolta a vállalatot, miután vizsgálatot indítottak a Facebook, Instagram, Threads és WhatsApp platformokon történő adatmegosztás miatt. A hónap elején az Európai Unió azzal vádolta meg a Metát, hogy nem tartotta be a trösztellenes szabályokat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.