Hirdetés
. Hirdetés

A WHO is kihirdette az új globális közegészségügyi vészhelyzetet

|

Az mpox-fertőzéses megbetegedések megugrása a vakcinázás megkezdését sürgeti.

Hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetnek (PHEIC, mely az ENSZ egészségügyi ügynökségének legmagasabb riasztása) nyilvánította a majomhimlő vírusfertőzések afrikai megugrását, és oltási kampányt sürgetett, miután a héten Afrika közegészségügyi hatósága már riadót fújt az mpox (korábbi nevén majomhimlő) járvány miatt a kontinens több országában, köztük a Kongói Demokratikus Köztársaságban, ahol idén eddig több száz embert ölt meg a kór.

A vírus már régóta endémiás (megszokottan és rendszeresen fordul elő egy adott népesség körében, meghatározott földrajzi területen) Közép-Afrikában, főként a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Amikor 2022 közepén először kezdett terjedni, a WHO azonnal vészhelyzetet hirdetett - és a "megbélyegzés" elkerülése érdekében, mivel potenciálisan pusztító hatásokkal járt volna a sebezhető közösségekre nézve, átnevezte a betegséget mpoxnak.

"A KDK-ban és más afrikai országokban más mpox-változatok okozta járványok kitörése mellett egyértelmű, hogy összehangolt nemzetközi válaszlépésekre van szükség a pandémia megállításához és az életek megmentéséhez" - mondta szerdán Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója.

Tedros azt követően tette a bejelentést, hogy a WHO vészhelyzeti bizottsága úgy döntött, a fertőzések megugrása miatt fennáll a lehetősége annak, hogy Afrikában, esetleg a kontinensen kívül is elterjedjen.

Az Afrikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) már egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, a vírus Burundiba, Kenyába, Ruandába és Ugandába való terjedésére hivatkozva.

Hirdetés

A WHO szerint idén eddig több mint 14 000 megbetegedést és 524 halálesetet jelentettek, ami több, mint a tavalyi év egészében.

A vírus "úgy tűnik, hogy elsősorban szexuális kapcsolatokon keresztül terjed" - mondta Dr. Tedros, aki "különösen aggasztónak" nevezte a fejleményt.

"Az mpox jelenlegi felbukkanása Afrika egyes részein, valamint a majomhimlő vírus új, szexuális úton terjedő törzsének terjedése nemcsak Afrika, hanem az egész világ számára vészhelyzetet jelent" - mondta szerdán Dimie Ogoina professzor, a WHO Vészhelyzeti Bizottságának elnöke.

"Az Afrikából származó himlőjárványt elhanyagolták, emiatt 2022-ben globális járványt okozott. Itt az ideje határozottan cselekedni, hogy a történelem ne ismétlődhessen meg" - tette hozzá Ogoina.

A WHO a nemzeti szabályozó hatóságok által jóváhagyott oltóanyagok közül kettő használatát javasolta, és sürgősségi felhasználási eljárást kezdeményezett, amely lehetővé teszi, hogy azok az országok is használhassák a vakcinákat, amelyek még nem hagyták jóvá azokat.

Dr. Tedros 15 millió dollárra becsülte a vírus terjedésének megállítását célzó regionális válaszlépési terv kezdeti költségeit. A WHO már felszabadított 1,45 millió dollárt a sürgősségi Vészhelyzeti Alapból, és az elkövetkező napokban további összegeket tervez kifizetni.

A betegség elsősorban fertőzött személlyel, fertőzött anyagokkal (pl. közös törölköző) vagy fertőzött állatokkal való bőr- és nyálkahártya-kontaktus útján terjed. A tünetek közé tartozik a heveny kiütés, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, izom- és testfájdalom, magas láz és fejfájás. A vírust először az 1950-es évek végén mutatták ki makákó majmokban, ami az eredeti elnevezéshez vezetett. A WHO 1970-ben regisztrálta az első emberi esetet Zaire-ben, a mai Kongói Demokratikus Köztársaságban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.