Vágjuk vissza a rezsiszámlát IoT-val

|

Az olcsó energia kora véget ért, de optimalizált fogyasztással észszerű keretek között tarthatók a költségek. Sőt, szakértői segítséggel még a komfortérzet is javítható, a kiadások minimalizálása és a környezet védelme mellett.

A koronavírus világjárvány utóhatásaként 2021-ben kezdetét vette a globális energiaválság, a térségben kialakult háborús konfliktus következményeként rekordmagasságot ért el a földgáz, és emiatt egyes piacokon a villamos energia ára is. A kialakult helyzetre reagálva, a szigetelés mellett az intelligens energiagazdálkodás vált a rezsijellegű kiadások visszafogó módszerévé.

Ügyféligényekhez alkalmazkodó, rugalmas rendszer

Ad hoc megoldások helyett érdemes tervezett és rendezett módon elvégezni a házi feladatot. A gazdálkodó szervezetek többsége ugyanakkor nem rendelkezik ehhez megfelelő kompetenciával. Számukra jelent könnyen elérhető, gyors és hatékony megoldást egy olyan nagy partnerrel való együttműködés, mint az integrációs tevékenységben nagy tapasztalatokkal és hosszú múltra visszatekintő szakembergárdával rendelkező 4iG.

Megoldásaik az ügyféligényekhez rugalmasan képesek alkalmazkodni, így lehetőség van cégre szabott megoldást kialakítani az ügyféllel. Szemben az out of the box rendszerekkel, a 4iG rugalmasan paraméterezhető, funkcionálisan kiegészíthető megoldást kínál ügyfeleinek, akik saját igényeikhez igazíthatják azt. A platform üzemeltetését a szolgáltató biztosítja, ez a feladat nem terheli a megbízót. A felhőalapú, okostelefon alkalmazásról és asztali környezetből, böngészőn keresztül egyaránt hozzáférhető kezelőfelület folyamatos elérhetőségét, a beállított automatizmusok, jelentések, riasztások zökkenőmentes működését a 4iG nyújtja.

Az egységes, ernyőszerű keretrendszernek köszönhetően nem sziget jellegű megoldást kap a megrendelő. Számos kiegészítőjének egyike a mesterséges intelligencia, amely prediktív analitikájával, viselkedésminta-elemzésével időben képes kiszűrni a rendellenes működést, riasztást küldve figyelmeztetni a szükséges beavatkozásra, megelőzve ezzel az üzletmenetet érintő meghibásodásokat, leállásokat. A 4iG nagymértékben skálázható, magas rendelkezésre állású energiagazdálkodási rendszere bármilyen IoT megoldásnak közös platformot teremthet, akár már meglevő IoT ökoszisztémával való együttműködés, adatkommunikáció kialakítására is képes.

Birkás Péter, a 4iG vezető rendszermérnöke

Szinte bármekkora szervezeti méret esetén érdemes megvizsgálni az intelligens energiagazdálkodásban rejlő lehetőségeket. A megrendelői igényekhez és lehetőségekhez igazodó szolgáltatások nem feltétlenül igényelnek beruházást, a felügyeletet is tartalmazható szolgáltatás üzemeltetési költségként is rendezhető. A helyszíni körülmények figyelembevételével telepített érzékelők és vezérlők központosítottan felügyelhetők.

Egy projektnek nem az egyetlen, de talán a legfontosabb tényezője az általa elérhető költségmegtakarítás, a befektetés megtérülése. A következőkben bemutatásra kerülő pilot projektekhez hasonló kezdeményezések vezethetnek el az előnyök számszerűsítéséhez, melyek alapján meghozható a döntés a szükséges intelligens energiagazdálkodás alkalmazásáról.

Fogyasztásmérés és -optimalizálás

A kiskereskedelmi ágazat az egyik legnagyobb villamosenergia-fogyasztó, és az energiafelhasználás menedzselése jelentős hatással van a működési költségek csökkentésére, valamint a fenntarthatóság javítására. A 4iG egy nemzetközi kiskereskedelmi lánc három hazai boltjában végzett energiamenedzsment-rendszer telepítéseket, melyek első lépéseként nagyobb fizikai beavatkozást nem igénylő áramváltó fogyasztásmérőket helyezett a háromfázisú betáplálásra. Ezek segítségével felmérhető lett a tényleges fogyasztás, illetve a hasznos és a meddő teljesítmény.

Míg az előbbi hasznos fogyasztásként hozzájárul az üzletek elektromos rendszereinek kiszolgálásához, addig utóbbi - fogyasztói szemszögből nézve - csak költséget jelent, hasznot nem hoz felhasználójának. Az energiafogyasztás optimalizálásával, ütemezéssel és automatizálással mindkettő mérsékelhető volt, csökkentve a teljesítménytényező arányát.

Az almérőkbe és a nagyobb fogyasztókhoz, például klímaberendezésekhez közvetlenül bekötött fogyasztásmérők adataiból összeálló jelentések a pilot projektben elsősorban az eszközök fogyasztásának alakulását vizsgálták. Emellett a - kirakatvilágítás, ledes és spotlámpák, üzlettérben elhelyezett világítótestek és így tovább - által fogyasztott elektromos áram elemzése és világításvezérlés is bevezetésre került. A gyakrabban használt helyiségekben, öltözők és kasszák területén hőmérsékletmérőket helyeztek el; az intelligenssé alakított fűtésvezérléssel komfortosabbá vált az alkalmazottak számára is a munkahelyük. Okos, távolról vezérelhető termosztátok felszerelésével, a törvényi előírásoknak való megfelelés és az energiahatékonyság figyelembevétele mellett zajlott az új rendszer kialakítása.

Noha a pilotprojektben elsősorban az energiamérésen és a világításvezérlésen volt a hangsúly, a 4iG rugalmas megoldása bármilyen IoT rendszerelemet tud kezelni és azokat együttműködő ökoszisztémába szervezni. Például a kiskereskedelmi üzlethelyiségekben a helyszínen való munkavégzés végét egyértelműen jelző riasztóbekapcsolás üzemen kívül helyezi az innentől kezdve feleslegesen fogyasztó kasszarendszert.

Mindenre kiterjedő megoldás, egyetlen partnertől

A környezetvédelem és az innováció iránt elkötelezett vállalatok számára a fejlett, intelligens energiagazdálkodás azt a fajta rugalmasságot hozza az IoT révén, ami a költségtakarékossági szempontokból is fejlődési lehetőséget kínál. A külső hatásokra gyorsan reagáló, azokhoz alkalmazkodó IT koncepciójával nem csak a vállalatok nyernek, hanem ügyfélkörük, partnereik és a környezetünk is.

A Magyarország egyik legnagyobb és legstabilabb rendszerintegrátorának támogatásával igénybe vehető integrált megoldás garantált szolgáltatási színvonalat nyújt, ezzel minimalizálva az esetleges működésbeli kockázatokat. A 4iG nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező szakemberei alaposan ismerik az olyan nagy nemzetközi IT-beszállítók nyújtotta lehetőségeket, mint például a Dell. A hagyományos IoT, a villamosipari és a telco megoldások funkcionalitását egyaránt tartalmazó, minden területre kiterjedő megoldással a szervezetek egyetlen kézből kaphatják meg az összes energiagazdálkodási és IoT problémájukra a választ.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.