Hirdetés
. Hirdetés

Warren Buffet eladja az Apple-részvényeit

|

A Berkshire Hathaway közel 50%-kal csökkentette részesedését a technológiai óriáscégben, elemzők szerint lehet kezdeni aggódni az amerikai gazdasággal kapcsolatban.

Hirdetés

A milliárdos befektető Warren Buffett tulajdonában lévő Berkshire Hathaway jelentősen csökkentette az Apple-ben lévő befektetését, az év eleje óta részesedésének közel felét eladta - derült ki a szombaton közzétett negyedéves eredménybeszámolóból.

A holding Apple-ben lévő részesedésének értéke a tavaly év végi 174,3 milliárd dollárról június 30-ra 84,2 milliárd dollárra csökkent. A tavalyi utolsó negyedévben a Berkshire mintegy 10 millió Apple-részvényt adott el, ami a tulajdonának nagyjából 1%-át jelenti.

Az eladások ellenére az Apple továbbra is a legnagyobb befektetés a Berkshire portfóliójában. Mindazonáltal figyelemre méltó az Apple-részvényektől megszabadulni vágyó Buffett ténykedése, hiszen hosszú távú befektetőként és hangos Apple-rajongóként híres. Még úgy is, hogy a Berkshire májusi éves közgyűlésén Buffett azt mondta, hogy szerinte a technológiai óriás továbbra is a konglomerátum egyik fő részvénye marad.

Ugyanakkor ugyanezen a találkozón utalt arra, hogy az Apple-részvények eladását részben adózási megfontolások motiválják, valamint a Berkshire készpénzállományának növelését célzó tervei.

Hirdetés

A Berkshire összesen 75,5 milliárd dollár értékben adott el részvényeket a második negyedévben, amivel a készpénzállománya rekordmagasra, 277 milliárd dollárra emelkedett, szemben a 2024-es első negyedévi 88 milliárd dollárral. Ez volt a hetedik egymást követő negyedév, amikor a vállalat több részvényt adott el, mint amennyit vásárolt. A készpénz most a Berkshire több mint 900 milliárd dolláros piaci értékének mintegy 30%-át teszi ki.

Egyes elemzők szerint a vállalat készpénzfelhalmozása jelezheti Buffet aggodalmát az amerikai gazdasággal kapcsolatban.

"Kezdek egy kicsit aggódni" - mondta Jim Shanahan, az Edward Jones elemzője a MarketWatchnak egy jegyzetben. Buffett legutóbbi lépései "aggasztanak a piacokkal és a gazdasággal kapcsolatos kilátásai miatt. Hihetetlen, hogy mennyivel nőtt a készpénzállománya" - írta.

Az Apple részvényei nehezen indultak idén az iPhone-eladások gyengesége és a más technológiai nagyvállalatok által támasztott verseny miatti aggodalmak közepette, de gyorsan emelkedni kezdtek, miután a vállalat június elején bemutatta az Apple Intelligence-t, az új mesterséges intelligencia funkciókat tartalmazó csomagját.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.