Hirdetés
. Hirdetés

Történelmi győzelemként ünneplik a Google-ítéletet

|

Az amerikai hatóságok a verseny erősítésére törekszenek az online keresőiparban.

Hirdetés

A Google amerikai technológiai óriásvállalat törvényt sértett azzal, hogy monopóliumot hozott létre az online keresések terén - döntött hétfőn egy szövetségi bíró. Erről egyébként a PCWplus.hu is részletesen írt.

Az ítéletet jelentős győzelemnek tekintik az amerikai trösztellenes hatóságok, amelyek több pert indítottak a nagy technológiai cégek ellen, hogy erősítsék a versenyt az iparágban - jegyezte meg a Reuters.

Az amerikai igazságügyi minisztérium által 2020-ban indított perben azzal érveltek, hogy a Google úgy tartotta fenn erőfölényét a keresőpiacon, hogy akadályokat gördített a többi szolgáltató piacra lépése elé.

"A tanúvallomások és bizonyítékok gondos fontolóra vétele és mérlegelése után a bíróság a következő következtetésre jutott: A Google monopolista, és monopolhelyzetének fenntartása érdekében versenyellenes magatartást tanúsított" - áll az amerikai bírósági ítéletben.

A Google "89,2%-os piaci részesedéssel rendelkezik az általános keresési szolgáltatások piacán, ami a mobileszközök esetében 94,9%-os" - áll az ítéletben.

Hirdetés

Amit Mehta, amerikai kerületi bíró szerint a Google dollármilliárdokat fizetett a készülékgyártóknak, hogy biztosítsa pozícióját az okostelefonok és böngészők alapértelmezett keresőmotorjaként.

Az igazságügyi minisztérium "történelmi győzelemként üdvözölte a döntést az amerikai nép számára", megjegyezve, hogy "egyetlen vállalat - függetlenül attól, hogy mekkora vagy befolyásos - sem áll a törvények felett".

A döntés egyben "elismeri, hogy a Google kínálja a legjobb keresőmotort" - mondta Kent Walker, a Google anyavállalatának, az Alphabetnek a globális ügyekért felelős elnöke az X-en (korábban Twitter) közzétett nyilatkozatában. A vállalat fellebbezést tervez - tette hozzá.

Nem világos, hogy milyen büntetésekkel kell szembenéznie az Alphabetnek. A Reuters szerint egy második tárgyalásra is sor kerülhet, hogy meghatározzák a lehetséges korrekciós intézkedéseket, ami akár a techóriás széthullását is eredményezheti.

A vállalatnak egy másik, külön perrel kell szembenéznie a hirdetési technológiája miatt, amelynek tárgyalása a tervek szerint szeptemberben kezdődik.

A Google-t az EU-ban is több milliárd eurós bírsággal sújtották már versenysértés miatt.

Más nagy techcégeket, köztük a Facebook-tulajdonos Meta Platforms, az Amazon és az Apple cégeket is bepereltek a szövetségi trösztellenes szabályozó hatóságok, mert állítólag jogellenes monopóliumokat működtetnek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.