Hirdetés
. Hirdetés

Közel 6 milliárd forint kutatási támogatáshoz juthatnak az egyetemi startup vállalkozások

|

Felsőoktatási intézményekben vagy kutatóintézetekben elért kutatási eredmények üzleti hasznosítását segítik elő.

Hirdetés

Befejeződött a 2023-as Gyorsítósáv pályázat szakmai értékelése. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal projektalapon akár 300 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt azon termékek, technológiák vagy szolgáltatások fejlesztésére, melyek jelentős tudományos vagy műszaki újítással bírnak. A támogatásra jelölt projektek között számos ígéretes innováció található, amelyek korunk nagy kihívásaira, például az öregedési folyamatok megértésére, fertőzések kezelésére vagy a közbiztonság javítására kínálnak megoldásokat. A megújított értékelési rendszer, amely a legjobb nemzetközi sztenderdeket követi, szakértők páros bírálatán alapul, akik tudományos és ipari tapasztalattal rendelkeznek, valamint az új fókuszterületi innovációs testületek értékelték a benyújtott 52 projektjavaslatot. Ebből 22 projektet javasoltak támogatásra, összesen több mint 5,6 milliárd forint értékben. Annak érdekében, hogy minden magas színvonalú projekt támogatást kaphasson, a Kulturális és Innovációs Minisztérium úgy döntött, hogy az eredeti 2 milliárd forintos keretösszeget 5,6 milliárd forintra emeli.

A Gyorsítósáv program célja, hogy olyan gyors növekedésre képes startup és spin-off vállalkozásokat segítsen, amelyek felsőoktatási intézményekben vagy kutatóintézetekben elért kutatási eredmények üzleti hasznosítását tervezik, és azok sikeres piacra vitele érdekében további jelentős kutatás-fejlesztési tevékenységet folytatnak. A konstrukció keretében a hazai egyetemek és kutatóintézetek tudáskapacitására építve születhetnek új, innovatív termékek, szolgáltatások és eljárások, amelyek a Neumann János Programban meghatározott fókuszterületekhez igazodva az egészséges élethez szükséges megelőző, gyógyító és ellátó rendszerek, a gazdaság zöldítését célzó körforgásos rendszer és a digitális átállást támogató folyamatok terén kínálhatnak majd hatékony, piacképes megoldásokat.

"A Gyorsítósáv program erősíti a vállalkozói szemléletet az egyetemi-kutatóintézeti szférában, és velük együttműködve a nemzetközi piacokon is sikeres vállalkozások kapnak új lendületet. Mindez nem csupán a hazai gazdaság versenyképességét erősíti, de akár világméretű társadalmi vagy gazdasági kihívások kezeléséhez járulhat hozzá" - mutatott rá dr. Szabados Zsuzsa, az NKFI Hivatal vállalati innovációs elnökhelyettese.

Hirdetés

Az eredetileg 2 milliárd forint kerettel meghirdetett pályázatra rövid idő alatt hatszoros piaci igény érkezett, a pályázók összesen 52 projektjavaslatot nyújtottak be szakmai véleményezésre, ezért döntött úgy a támogató Kulturális és Innovációs Minisztérium, hogy a keretösszeget jelentősen megemeli. A beérkezett projektjavaslatok közel fele az egészséges élet fókuszterületén, több mint egyharmada pedig a digitalizáció témáiban tervez fejlesztéseket.

A támogatásra jelölt projektek többek között olyan ígéretes innovációk szerepelnek, mint az öregedési folyamatot meghatározott gyakorlati szempontok alapján feltáró diagnosztikai módszerek továbbfejlesztése, az antibiotikum-rezisztens kórházi fertőzéseket hatékonyan kezelő bakteriofág készítmények gyártási folyamatának kialakítása, valamint biztonsági események előzetes észlelése és valós idejű elemzése mesterséges intelligencia segítségével.

Az értékelési folyamat legfontosabb szakmai szűrőjén most átjutott pályázók következő lépésként 2024. augusztus 15-ig adhatják be támogatási kérelmüket az NKFI Hivatalhoz a támogató szakmai vélemény birtokában. A végső támogatói döntés 2024 szeptember végéig várható.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.