Hirdetés
. Hirdetés

Jelentős ESG eredményeket ért el az MBH Bank

|

Átfogó keretprogram támogatta a kitűzött dekarbonizációs és biodiverzitási célokat.

Hirdetés

Kiadta a tavalyi évre vonatkozó Fenntarthatósági Jelentését az MBH Bank. A bank 2023-ban elindította az átfogó "Fenntartható Jövő Bankja" ESG keretprogramot, amelyben integrálta a legfontosabb ESG tevékenységeit. A program célkitűzéseinek megfelelően a biodiverzitás megőrzése, a dekarbonizációs törekvések és a zöldhitelezés élénkítése álltak a tavalyi év fókuszában. Az elhatározások mentén számos programot indított el az MBH Bank, többek között a hazai nemzeti parkok bevonásával, valamint fontos lépéseket tett a felelős szolgáltatásnyújtás érdekében. Emellett jelentős hangsúlyt fektetett az ESG szemléletű edukációra a bank dolgozói körében, és a vállalati működés fenntarthatóbbá tételére.

Átfogó ESG keretprogram kialakítása

Az MBH Bank 2023 decemberében meghirdette az éveken átívelő "Fenntartható Jövő Bankja" átfogó ESG-programot természeti élőhelyeink és állatfajaink védelme, valamint Magyarország klímacéljainak elérése érdekében. A biodiverzitás támogatásához a bank együttműködésre lépett az Agrárminisztériummal, és hazánk tíz nemzeti parkjával közös programokat indítottak. A bankcsoport 2023-ban megalapította az MBH Erdőt, és a faültetési akciók keretében a kollégák bevonásával tavaly 13.000 őshonos facsemetét ültettek el. Az Országos Méhészeti Egyesület évek óta tartó támogatása mellett 2023-ban új zöld vállalati számlacsomagot indítottak a Magyar Madártani Egyesülettel együttműködve, amely minden új számla után fészektelepítésekkel segíti a veszélyeztetett kék vércsék védelmét. Továbbá, a dekarbonizációs célok megvalósítása érdekében az MBH Bank idén a Science Based Targets Initiative kezdeményezés aláírója lesz, ezáltal nemzetközileg validáltatja széndioxid-kibocsátásának csökkentését.

Folyamatos haladás a Net Zero felé

"Többek között a "Fenntartható Jövő Bankja" programunk célkitűzéseit szem előtt tartva, számos fenntarthatósági kezdeményezést indítottunk el, és újabb mérföldköveket értünk el a tavalyi évben. Kiemelkedő ESG-minősítéseket szereztünk, például a Refinitiv-től kiváló B+ minősítést, a CDP értékelésben pedig C ratinget értünk el. Figyelembe véve, hogy bankunk a tavalyi évben fuzionált és kezdte meg működését MBH Bank néven önálló bankcsoportként, így ezek az eredmények különösen jelentősnek számítanak egy újonnan induló bank esetében" - fogalmazott Puskás András, az MBH Bank vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

A 2023-ban elindított Net Zero Banking projekt keretében a PCAF módszertanát követve elkészült a Scope 3 leltár a bank finanszírozott kibocsátásáról, valamint a célok meghatározása mellett kialakították a Net Zero stratégiát. Az év végén felmérték az MBH Bank weboldalának karbon lábnyomát, és a környezeti terhelés minimalizálásához célul tűzték ki a karbon kibocsátásának csökkentését, valamint új tervezési és fejlesztési folyamatok beépítését a weboldalba.

A fenntarthatósági termékek minél szélesebb körű elterjesztése érdekében, a bank létrehozta Zöld Finanszírozási Keretrendszerét, amely fontos lépés volt a bank finanszírozási stratégiája és fenntarthatósági kötelezettségvállalásainak összehangolásában. Ezen keretrendszer segítségével támogatjuk az olyan beruházásokat és vállalkozásokat, amelyek hozzájárulnak a globális Fenntartható Fejlődési Célok és az Európai Unió fenntarthatósági céljainak eléréséhez. Az ESG területen való jelentős mértékű haladást bizonyítja, hogy 2023-ban az MBH Banknak ítélték oda a CFI.co Awards első helyét, amellyel "Magyarország legjobb ESG bankja" lett.

Felelős szolgáltatásnyújtás és vállalaton belüli edukáció

"A fenntarthatóság és a környezetvédelem gazdasági szempontból is kulcsfontosságú, és komoly stratégiai előnyt jelenthet, ezért hazánk egyik legnagyobb bankcsoportjaként célunk, hogy vezető szerepet vállaljunk a fenntartható bankolás megteremtésében Magyarországon" - mondta Szege György, az MBH Bank Fenntarthatósági vezetője. A 2023-as banki fúzió sikeresen lezárult, és az integráció részeként a bank Európában elsőként telepített bankszámlanyitásra is alkalmas okoskapszulákat a hazai egyetemeken. Emellett egységes mobilapplikációt vezettek be, amelyet a tavalyi év végére 17%-kal több ügyfél használt, és jelentősen megnőtt az alkalmazás használati gyakorisága a netbanki felületekhez képest.

Az MBH Bank tavaly is elkötelezett volt abban, hogy munkatársai elsajátítsák a fenntartható és környezettudatos értékrendet. A szemléletformálás jegyében a bank egészen a felsővezetői és igazgatói szintig terjedő ESG képzéseket tartott, emellett ismétlődő e-learning oktatásokat biztosított minden munkavállaló számára. Emellett csatlakoztak a Bankok, Felügyeleti Szervek és Hatóságok által szervezett kezdeményezéshez, amely keretében kiberbiztonsági edukációs programokat rendeztek.

Tavaly a pénzintézet számos jelentős mérföldkövet ért el a HR és társadalmi felelősségvállalás területén. Kiemelkedő volt a bank munkavállalói támogatására, 2023-ban bevezetett négyelemű Generációs diverzitás program, amelyeket két nemzetközi és közel tíz hazai szakmai díjjal ismertek el, többek között a HRKOMM Award 2023 díj arany kategóriájával. Az MBH Tudatos Segítség Program révén családok tízezreinek nyújtottak támogatást az Ökumenikus Segélyszervezettel, amiért a bankot CSR Hungary Díjjal jutalmazták. Tavaly augusztusban a bank a magyar pénzügyi piacokon elsőként vezetett be akadálymentesített TouchCard bankkártyát vak és gyengénlátó ügyfelei számára. Az MBH Bank Művészet Támogatásáért és Fejlesztéséért Alapítvány támogatásával létrejött a Hungarian Art & Business (HAB) művészeti központ. Ezen kívül a Média a Családokért Díj különdíjával olyan kiemelkedő újságírókat támogattak, akik írásaikkal hozzájárulnak a családok jólétéhez.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.