Hirdetés
. Hirdetés

Gigaelbocsátások és hatalmas veszteségek a Boeingnél

|

A repülőgépgyártó munkatársainak mintegy 10%-a veszíti el várhatóan az állását.

Hirdetés

Az amerikai Boeing repülőgépgyártó vállalat bejelentette, hogy a következő hónapokban a dolgozói létszám mintegy 10%-ának elbocsátását tervezi, mivel a repülőgépgyártó óriásvállalat veszteségei egyre csak nőnek, és egy sztrájk aláássa a legkelendőbb repülőgépeinek gyártását.

Az elbocsátások a kétkezi munkát végző alkalmazottak mellett a vezetőket és menedzsereket is érintik majd - derült ki a vállalat új elnök-vezérigazgatója, Kelly Ortberg pénteken kiadott nyilatkozatából. A vállalat világszerte közel 170 ezer embert foglalkoztat.

"Vállalatunk nehéz helyzetben van, és nehéz megbecsülni a kihívásokat, amelyekkel együtt kell szembenéznünk" - mondta Ortberg, aki két hónapja lett a bajba jutott repülőgépgyártó vezérigazgatója. Egy hónappal azután, hogy átvette az irányítást, 33 000 bérmunkás sztrájkba lépett.

"Újraszámoltuk a munkaerő-szükségletünket, hogy igazodjunk a pénzügyi realitásunkhoz és a prioritások koncentráltabb köréhez" - tette hozzá.

A "kemény" döntés célja olyan strukturális változtatások befejezése, amelyek hosszú távon biztosítják a vállalat versenyképességét és a partnerek megrendeléseinek teljesítését - hangsúlyozta a vezérigazgató.

Hirdetés

Ortberg hozzátette, hogy a Boeing 2026-ig elhalasztja a 777X repülőgép kifejlesztésére irányuló programját is, és a fennmaradó megrendelések teljesítése után 2027-ben leállítja a kereskedelmi 767-es teherszállító repülőgépek gyártását.

A hét elején a Boeing közölte, hogy tisztességtelen munkaügyi eljárást kezdeményezett a Nemzeti Munkaügyi Kapcsolatok Tanácsánál a sztrájkoló nyugati parti gyári dolgozóit képviselő szakszervezet ellen. A vállalat hangsúlyozta, hogy a Gépészek és Repülőgépipari Dolgozók Nemzetközi Szövetsége a négyhetes munkabeszüntetés alatt nem tárgyalt jóhiszeműen, és hozzátette, hogy "félretájékoztatta tagjait a tárgyalások állásáról".

A vállalat korábban visszavonta a sztrájkoló gépészeknek tett szerződési ajánlatát, mondván, hogy a további tárgyalásoknak "jelenleg nincs értelme". A szakszervezet korábban azt állította, hogy a Boeing nem volt hajlandó javítani a béreken, a nyugdíjkonstrukciókon, a szabadságon és a betegszabadságon.

A pénzügyi eredményekről pénteken kiadott előzetes jelentésében a vállalat közölte, hogy a harmadik negyedévben 1,3 milliárd dolláros működési készpénzkiáramlást számít, és részvényenként 9,97 dolláros veszteséget jelent.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.