Hirdetés
. Hirdetés

Oroszország trágyát használna a kriptobányászathoz

|

A szerves hulladékok újrahasznosítása az áramtermeléshez egy módja az energiaigényes folyamat működtetésének, mondják a tudósok.

Hirdetés

A haszonállatok trágyájának újrahasznosítása segíthetne elektromos energia többletet termelni a kriptopénzek bányászatához Oroszországban - közölte az orosz elnöki nemzetgazdasági és közigazgatási akadémia (RANEPA) sajtószolgálata a kutatólaboratóriumuk által közzétett tanulmányra hivatkozva.

A szerves hulladékok újrahasznosításának folyamata a RANEPA tudósai szerint anaerob emésztőrendszerek telepítését jelenti a gazdaságokban, és a trágya bomlása során kibocsátott metángáz befogását. Ezt a leválasztott metánt aztán villamos energia előállítására lehetne felhasználni, amelynek egy része a gazdaság szükségleteit elégíthetné ki, a többi pedig a Bitcoin-bányászat energiaigényes folyamatát táplálhatná.

A tanulmány szerzője, Sodnom Budatarov úgy véli, hogy a kriptovaluta-bányászat nemcsak az újrahasznosító berendezések beszerzésének és működtetésének költségeit téríti meg, hanem megkönnyíti a digitális eszközökbe való befektetést is. Emellett a kriptovalutákat a külkereskedelmi tranzakciókban is fel lehetne használni, különösen a nyugati szankciós nyomás és a szükséges berendezések, szolgáltatások és áruk eladásának vagy megvásárlásának ellehetetlenülése miatt.

"A zöld bányászati infrastruktúra létrehozását a sertés- és baromfiüzemekkel kellene kezdeni, ahol folyamatosan és nagy mennyiségben keletkezik meglehetősen homogén hulladék- vagy mellékterméktömeg" - mondta Budatarov a Gazeta.ru-nak.

Hirdetés

"A zöld bányászat gazdasági megvalósíthatósága abban áll, hogy 1 kW/óra előállítási költsége alacsonyabb, mint egy hagyományos elektromos "konnektorból", vagy legalábbis megegyezik azzal. Ez a villamos energia azonban egy saját termék, amelynek egy része felhasználható termelési szükségletekre, a felesleg pedig - magas hozzáadott értékkel rendelkező termékként - kriptopénz bányászatra" - részletezte Budatarov, hozzátéve, hogy "a zöld bányászat becsült megtérülési ideje 1,5-3 év".

Szerdán az orosz Állami Duma első olvasatban elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely legalizálná a kriptopénz-bányászatot az országban. A jogszabály körvonalazza, hogy a kormány az orosz központi bankkal együttműködve szabályokat fog alkotni a digitális valuták bányászatával foglalkozó magánszemélyek és jogi személyek számára. A Digitális Fejlesztési Minisztérium fogja felügyelni ezen előírások betartását. Emellett a kormány fenntartja magának a jogot, hogy betiltsa a bányászati tevékenységeket bizonyos régiókban vagy területeken.

E tekintetben a RANEPA tudósai azt javasolták, hogy a bányászatról szóló törvényt egészítsék ki olyan rendelkezésekkel, amelyek legalizálják a szerves hulladék feldolgozásából nyert villamos energián alapuló kriptovaluta-bányászati tevékenységet folytató vállalkozások tevékenységét.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.