Hirdetés
. Hirdetés

Kipukkad az AI buborék

|

Egyes szakértők szerint a mesterséges intelligencia körüli hype egyre inkább a kiábrándultságba csap át, ami a tech cégeket a padlóra küldheti.

Hirdetés

Kemény hetet élt meg a tőzsde, a tömeges eladási hullámot nagyrészt a Wall Street recessziós félelmei (amiről itt írtunk) és a még mindig magas kamatlábak váltottak ki. A gazdaság egyik legsúlyosabban érintett területe a mesterséges intelligencia ipar volt, ahol a nagy technológiai óriáscégek és az olyan jelentős mesterséges intelligencia szereplők, mint a Microsoft, a Google, az Nvidia, a Meta stb. részvényeinek árfolyama lefelé tántorgott. A The Wall Street Journal szerint hétfőre a "Magnificent Seven" gyűjtőnévvel emlegetett technológiai óriások részvénycsoportja - amelybe az Amazon, az Apple és a Tesla is beletartozik - együttesen 650 milliárd dollárt veszített.

A mesterséges intelligencia ipar reagálása a piaci visszaesésre jelentős, tekintve, hogy a vállalatok és a befektetők mennyi pénzt öltek a technológiába. A Vox szerint a mesterséges intelligencia jelenleg egy trillió dolláros iparág - és ilyen mennyiségű befektetés mellett talán azt gondolnánk, hogy olyan gazdasági teljesítményt tudna felmutatni, amely jobban átvészel egy piaci visszaesést.

Nyilvánvalóan azonban nem ez a helyzet - és a szakértők ismét megkongatják a vészharangokat.

Hirdetés

"Az elmúlt nagyjából egy év során a "Magnificent Seven" folyamatos, kiemelkedő teljesítménye igazolta a magas piaci értékelést" - írta Richard de Chazal, a William Blair részvénykutatója egy pénteki elemzésében a Fortune szerint. "Most azonban, amikor az aktivitás csak enyhén kiábrándító, már ez padlóra küldi a nagy technológiai cégeket."

Más szóval, ha egy aranylázban lévő, trillió dolláros iparág egy enyhe kiszámíthatatlanság miatt összeomlik, mennyit ér valójában az az iparág?

Úgy tűnik, még a Goldman Sachs elemzői is egyetértenek abban, hogy az AI körüli hype egy része mutatkozott meg az e heti visszaesésben. Brook Dane portfóliómenedzser szerint azonban mindössze többéves horizonton lejátszódó pénzpiaci hullámvölgyekről van szó.

Ez nem azt jelenti, hogy az AI - beleértve az OpenAI ChatGPT-hez vagy a Google AI Overview-hez hasonló generatív AI-termékeket - hirtelen eltűnik. De jelenleg az AI-cégek elképesztő összegeket fordítanak a technológiára, de még nem tudtak olyan könnyen pénzzé tehető terméket előállítani, amely nem követ el kínos hibákat. Ez végső soron ez nem egy bizalomgerjesztő üzleti modell!

Persze a nap végére a támogatók azzal érvelnek, hogy az AI a jövő, ami nagyjából igaz is lehet. Az e heti összeomlás azonban azt jelzi, hogy a hype-alapú AI-iparág még mindig inkább kártyavár, mint bármi szilárd szektor.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.