Hirdetés
. Hirdetés

IDC - Mesterséges intelligenciára megy a pénz

|

A következő négy évben világszinten a duplájára fog növekedni a vállalatok mesterséges intelligenciára fordított költése, adott előrejelzést az IDC. Jóllehet az AI felhasználási eseteinek több mint negyede iparág-specifikus lesz, beruházásaikat olyan üzleti területek növelik majd a leggyorsabban, mint az ügyfélszolgálat, az IT üzemeltetés és az értékesítés.

Hirdetés

Mesterséges intelligenciára - beleértve az AI-alapú alkalmazásokat, az infrastruktúrát, valamint a hozzájuk fűződő informatikai és üzleti szolgáltatásokat is - a szervezetek 2028-ban már 632 milliárd dollárt költhetnek, mostani ráfordításuk több mint kétszeresét, prognosztizálja augusztusban közreadott, globális költéskalauzában (Worldwide AI and Generative AI Spending Guide) az International Data Corporation. A mesterséges intelligencia, és különösen a generatív AI képességeit a vállalatok gyors ütemben építik be termékeikbe és szolgáltatásaikba, ami az elemző szerint a 2024-tól 2028-ig ívelő előrejelzési időszakban 29 százalékos összetett éves növekedési rátát eredményezhet ezen a piacon.

- A mesterséges intelligenciával támogatott transzformáció kézzelfogható üzleti eredményeket hozott és értéket teremtett a szervezetek számára világszerte, ezért AI-stratégiájukat az alkalmazottak munkaélménye, az ügyfelek elkötelezettsége, valamint az üzleti folyamatok és az iparági innovációk köré építik - mondta Ritu Jyoti, az IDC területet kutató csoportjának alelnöke és vezérigazgatója. - A megbízható mesterséges intelligencia eszközeinek és technológiáinak gyors fejlődésével, valamint ember és gép együttműködésének jobb összehangolásával a mesterséges intelligencia széleskörű bevezetését hátráltató akadályok egyre kisebbé válnak.

Nagyot szakító AI szoftver

Bár az elmúlt másfél évben a generatív AI állt a figyelem középpontjában, a vállalatok ezekre a megoldásokra kevesebbet fognak költeni, mint a mesterséges intelligencia többi alkalmazására - például a gépi és a mély tanulásra, az automatikus beszédfelismerésre és természetes nyelvi feldolgozásra - együttvéve. A generatív AI beruházások lendülete alapján azonban az elemző arra számít, hogy az ötéves előrejelzési időszakra vetítve ebben a kategóriában 59,2 százalék lesz az összetett éves növekedési ráta, ami a teljes AI piacra várt ráta csaknem kétszerese. Ezt a tempót tartva a generatív mesterséges intelligenciához köthető költés 2028-ra eléri a 202 milliárd dollárt, és a teljes AI-költés közel harmadát (32 százalékát) adja.

Ebben az időszakban a szervezetek szoftverre költenek majd legtöbbet, ez a kategória adja az AI piac több mit felét. Teljes szoftverköltésük kétharmadát AI-alapú alkalmazásokra és a mesterséges intelligencia platformjaira fordítják majd, míg a fennmaradó rész AI alkalmazások fejlesztésére, bevezetésére és rendszer infrastruktúra szoftverekre fog menni.

A technológiai költés második legnagyobb kategóriája a hardver lesz, a szerverek és tárolók mellett az IaaS szolgáltatásokat is beleértve. Az IT és üzleti szolgáltatások szelete 24,3 százalékos összetett éves növekedési rátával valamivel gyorsabban fog bővülni, mint a hardveré, de az AI szoftvereknél várható 33,9 százalékos tempó lesz a leggyorsabb az előrejelzési időszakban.

Mély zsebű Nyugat-Európa

Iparági bontásban 2024 és 2028 között a pénzügyi szolgáltatók - élükön a bankokkal - költik majd a legtöbbet mesterséges intelligencia megoldásokra, együttesen a teljes AI költés több mint 20 százalékát fogják jegyezni. Utánuk ezen a listán sorrendben a szoftver és információ szolgáltatások szektora, valamint a kereskedelem következik. A három iparág együttesen a teljes AI költés mintegy 45 százalékát fogja adni az előrejelzési időszakban. A leggyorsabban azonban az üzleti és személyes szolgáltatások, valamint a közlekedés és a szabadidős tevékenységek ráfordítása növekedhet a leggyorsabban, az IDC a két területen 32,8 százalékos, illetve 31,7 százalékos összetett éves növekedési rátát vár.

Hirdetés

A mesterséges intelligencia leggyakoribb felhasználási esete az AI infrastruktúra biztosítása lesz 2028-ig, azonban itt várható a leglassabb, 14,7 százalékos összetett éves növekedési ráta is. Az előrejelzési időszak végére ezért olyan felhasználási esetek vehetik át a vezetést, mint a kiterjesztett csaláselemzés és -vizsgálat, valamint az AI-alapú ügyfélszolgálat és önkiszolgálás. A két leggyorsabb növekedés elé néző használati eset 35,8 százalékos, illetve 33,2 százalékos összetett éves növekedési rátával a kiterjesztett követelésfeldolgozás és a digitális kereskedelem.

Földrajzi régiók szerint a teljes előrejelzési időszakban az Egyesült Államok adja majd a teljes AI költés több mint felét, beruházásainak értéke 2028-ra eléri a 336 milliárd dollárt. A mesterséges intelligenciára legtöbbet költő második legnagyobb régió Nyugat-Európa lesz, Kínát megelőzve.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.