Hirdetés
. Hirdetés

Furcsa dolgokat fedett fel egy víz alatti drón az antarktiszi jég alatt

|

Bár mindeddig nem sok fogalmunk volt arról, hogyan nézhet ki egy hatalmas antarktiszi jégtábla alja, most már tudjuk!

Hirdetés

Egy víz alatti drón feltérképezte az egyik antarktiszi jégtábla rejtett oldalát - írta a The New York Times, amely mély hasadékok, dombormű-szerű teraszok és a jégbe vájt széles gödrök drámai táját tárta elénk.

A kutatás - amely a globális felmelegedés miatt az Antarktisz jégolvadásának gyorsaságát hivatott felmérni - mögött álló tudósok a Science Advances című folyóiratban megjelent új tanulmány részeként tettek közzé képeket a jégtábla fenekéről. Ezek egy furcsa jeges tájat mutatnak, amelyet látszólag az erős óceáni hullámok formálnak és alakítanak, megolvasztva és felfalva ezeket a hatalmas jégtáblákat az Antarktiszon.

"Nem tudtam abbahagyni a felvételek nézegetését" - mondta a svédországi Göteborgi Egyetem oceanográfusa, a tanulmány első szerzője, Anna Wahlin a NYT-nek. "Fogalmunk sem volt róla, hogy így nézhet ki".

Wahlin és kutatótársai 6 méter hosszú robotkollégájukra, egy Ran nevű víz alatti drónra támaszkodtak, amely a nyugat-antarktiszi Dotson-selfjég alatt úszott, hogy szonár segítségével megörökítse a rejtett feneket.

Hirdetés

A drónról készült képek azért hasznosak, mert jelentősen átalakítják a tudósok eddigi elképzeléseit arról, hogy az óceáni hullámok hogyan befolyásolják a jégtáblák alakulását olvadásuk során.

Peter Davis, a British Antarctic Survey oceanográfusa és a tanulmány szerzője szerint eddig azt hitték, hogy a hullámok kisimítják a jégtábla rejtett vizes mélységeit, de a drón által készatett képek azt mutatják, hogy ez egyértelműen nem így van.

"Úgy néz ki, mint egy strand, miután levonult a dagály" - mondta az aljzatról.

Ez a rengeteg információ segíthet a tudósoknak a globális felmelegedés okozta tengerszint-emelkedés pontosabb előrejelzésében - mondta a New York-i Egyetem matematika- és óceántudományi professzora, a tanulmányban közreműködő David Holland a NYT-nek.

És ez az információ arról is tájékoztathat bennünket, hogyan lehet ellenállóbbá tenni az alacsonyan fekvő területeken lévő nagyvárosokat és városrészeket, amelyeket a tengerszint emelkedése miatt elönthet a víz.

Reméljük, hogy a társadalom odafigyel arra, amit a jégtáblák üzennek nekünk.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.