Hirdetés
. Hirdetés

Egyre több vállalat látja kockázatnak a mesterséges intelligenciát

|

A jelentések szerint a generatív mesterséges intelligencia már számos iparágra hatással van.

Hirdetés

Az elmúlt két évben több mint ötszörösére ugrott azoknak az amerikai vállalatoknak a száma, amelyek a mesterséges intelligenciát fenyegetésnek tekintik - jelentette a Financial Times a vállalati bejelentésekről készült felmérésre hivatkozva.

A legnagyobb amerikai vállalatok több mint fele (56%) "kockázati tényezőként" említette a mesterséges intelligenciát legutóbbi éves jelentéseiben - idézte a lap az Arize AI, a nagyvállalatok nyilvános közzétételeit nyomon követő platform kutatását.

2022-ben ez a szám mindössze 9% volt - jegyezte meg az FT. A felmérés a Fortune 500-as listára összpontosított, amely a Fortune magazin által összeállított, az 500 legnagyobb amerikai vállalat éves rangsora a teljes bevétel alapján.

A pénzügyi jelentésekben említett AI-kockázatok között szerepel a nagyobb verseny, amelyet az az aggodalom táplál, hogy egyes cégek gyorsabbak lesznek a technológia kiaknázásában, mint mások. Szintén a lista élén szerepeltek a hírnévvel kapcsolatos vagy működési problémák, amelyek a mesterséges intelligencia emberi jogokra, foglalkoztatásra és magánéletre gyakorolt lehetséges hatásával kapcsolatos etikai aggályokból erednek.

Hirdetés

"A mesterséges intelligencia nem mindig működik rendeltetésszerűen, és az adathalmazok nem lehetnek elégségesek, vagy tartalmazhatnak illegális, elfogult, káros vagy sértő információkat, ami negatívan befolyásolhatja" egy vállalat bevételeit és hírnevét - közölte a Motorola távközlési csoport.

A média- és szórakoztatóipar tűnt a leginkább aggódónak, a vállalatok több mint 90%-a - köztük a Netflix és a Disney - idén üzleti kockázatot látott a gyorsan fejlődő AI-rendszerekben.

A generatív AI, a szöveg, képek és videók generálására képes mesterséges intelligencia egy fajtája a jelentések szerint már számos iparágban érezteti hatását - írja az FT. Az AI ezen konkrét típusáról beszélő vállalatok több mint kétharmada kockázatként azonosította azt - jegyzi meg a jelentés.

A generatív mesterséges intelligenciával kapcsolatos egyik első nagyobb munkaügyi harcban a hollywoodi forgatókönyvírók és színészek tavaly hónapokig tartó sztrájkot tartottak a mesterséges intelligencia forgatókönyvírásban és színészi munkában való alkalmazása miatt. Ennek eredményeképpen irányelveket fogadtak el arra vonatkozóan, hogy a technológia hogyan használható a filmes és televíziós projektekben.

A mesterséges intelligencia potenciális előnyeit kiemelő vállalatok a költséghatékonyságról, az innováció felgyorsításáról, a jobb ügyfélszolgálatról és a kárelemzésről beszéltek.

Világszerte a vállalatok 40%-a használ mesterséges intelligenciát az Exploding Topics szerint, amely platform az interneten végzett keresések és hivatkozások elemzésével azonosítja a korai trendeket.

A platform adatai azt mutatják, hogy a mesterséges intelligencia a legaktívabban Indiában használatos (a cégek körülbelül 59%-a). A Nemzeti AI Fejlesztési Stratégia szerint Oroszországban 2023 végén a cégek nagyjából 32%-a már használt mesterséges intelligenciát feladatok elvégzésére.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.