Hirdetés
. Hirdetés

A ChatGPT legalább olyan jól 'belelát' az agyunkba, mint az MRI

|

A japánul írt valós információk felhasználásával a nagy nyelvi modell a neuroradiológusokkal azonos pontosságot mutat.

Hirdetés

Bár nemrég még arról írtunk, hogy semmiképp ne kérjünk diagnózist a mesterséges intelligenciától, most úgy tűnik, fordult a kocka. A mesterséges intelligencia fejlődésével a valós alkalmazásokban való felhasználása és képességei egyre magasabb szintre jutnak, ami akár az emberi szakértelmet is felülmúlhatja. A radiológia területén, ahol a helyes diagnózis döntő fontosságú a megfelelő betegellátás biztosításához, a nagyméretű nyelvi modellek, mint például a ChatGPT, javíthatják a pontosságot, vagy legalábbis jó másodvéleményt nyújthatnak.

A lehetőségek tesztelése érdekében Yasuhito Mitsuyama végzős hallgató és Daiju Ueda docens, az Osaka Metropolitan University Graduate School of Medicine kutatócsoportja vezetésével összehasonlították a GPT-4 alapú ChatGPT és a radiológusok diagnosztikai teljesítményét 150 preoperatív agydaganatos MRI-jelentésen. A japán nyelven írt, napi klinikai feljegyzések alapján a ChatGPT-t, két szakvizsgázott neuroradiológust és három általános radiológust kértek fel a differenciáldiagnózisok és a végső diagnózis felállítására.

Hirdetés

Ezt követően pontosságukat a tumor eltávolítása utáni tényleges diagnózis alapján számították ki. Az eredmények a ChatGPT esetében 73%-os, a neuroradiológusok esetében 72%-os, az általános radiológusok esetében pedig 68%-os átlagot mutattak. Emellett a ChatGPT végső diagnózis pontossága attól függően változott, hogy a klinikai jelentést neuroradiológus vagy általános radiológus írta. A neuroradiológus jelentések pontossága 80% volt, szemben az általános radiológus jelentések 60%-ával.

"Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a ChatGPT hasznos lehet agydaganatok preoperatív MRI-diagnosztikájában" - mondta Mitsuyama végzős hallgató. "A jövőben nagy nyelvi modelleket kívánunk tanulmányozni más diagnosztikai képalkotási területeken azzal a céllal, hogy csökkentsük az orvosok terheit, javítsuk a diagnosztikai pontosságot, és az AI-t használjuk az oktatási környezetek támogatására."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.