Hirdetés
. Hirdetés

Tényleg hibás a saját informatikai eszközök iskolai használatáról szóló rendelet?

|

A Civil Közoktatási Platform a rendelet hatályba lépésének elhalasztását javasolja.

Hirdetés

"A tiltakozások és a kritikák ellenére a csütörtöki Magyar Közlönyben változatlan formában jelent meg a nevelési-oktatási intézményekben a tiltott és a használatában korlátozott tárgyak köréről, valamint a tárgyakra vonatkozó eljárásrend részletes szabályairól szóló rendelet, amellyel a média pár hete a mobilok iskolából való kitiltásaként foglalkozott. A jogalkotók nem vették figyelembe azokat a tárgyszerű javaslatokat sem, amelyeket a civilek küldtek be a társadalmi egyeztetésre, illetve a szakszervezetekkel történt egyeztetésen hangzottak el: nem módosították, nem pontosították a korlátozott tárgyak körét, így abba továbbra is beletartoznak többek között az internetelérésre nem alkalmas telefonok és a tanulók számára oktatási céllal ajándékozott laptopok, és nem oldották meg a leadott tárgyak őrzésével kapcsolatban felmerült problémákat sem. Maradt a szeptember 1-jei hatályba lépés, ami a házirend módosításának kötelezettsége miatt jogszerűen nem megoldható" - tájékoztatta lapunkat a Civil Közoktatási Platform (CKP Alapítvány).

Hirdetés

A rendelettervezettel kapcsolatos vita során a média és a civilek figyelme elsősorban az informatikai eszközök korlátozására irányult, de a rendelet azonban még akkor is hibás, ha elfogadjuk az okostelefonok iskolai használata korlátozásának szükségességét - szögezte le a szervezet.

Mint ismeretes, az internetelérésre képes eszközöket be lehet ugyan vinni az oktatási intézményekbe, csak épp használni nem szabad - erről a PCWplus.hu írt részletesen. Mi több, egy újabb rendelet a tanároknak is tiltani kívánja a felügyelet ideje alatt a mobilhasználatot.

Mindemellett fontosnak tartják az iskolák támogatását ajánlásokkal, eszközökkel, vagy finanszírozással a biztonságos őrzés megvalósítása érdekében, és az ezzel kapcsolatos többletmunka ellentételezésével.

A Civil Közoktatási Platform szerint az sem egyértelmű, mely nevelési-oktatási intézményekre vonatkozik a szabályozás - azaz, mi a helyzet akkor a technikumokkal és a szakképző iskolákkal? Továbbá az is problémás, hogy a szeptember 1. előtt sem az iskolaszék, sem a diákönkormányzat véleménye nem kérhető ki, így a házirend jogszerű módosítására szeptember 1-je előtt nincs lehetőség. A szervezet így a rendelet hatályba lépésének elhalasztását javasolja.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.