Hirdetés
. Hirdetés

Tarolt a vezetéknélküli kommunikáció 2005-ben

|

Az IT szegmensben továbbra is a szoftverek iránt legnagyobb az érdeklődés a befektetők részéről, ám 2005-ben nagyot lépett előre a telekommunikáció is, főként ami a vezeték nélküli kapcsolatokat illeti: szakértők szerint a wireless technológia igazi aranykora pont 2006-tól számolható.

Hirdetés

A PricewaterhouseCoopers, a Thomson Venture Economics és a National Venture Capital Association által kiadott, előző évre vonatkozó jelentések szerint összesen mintegy 21,7 milliárd dollárt fektettek a nagyvállalatok a vezeték nélküli kommunikációba, míg egy évvel korábban 21,6 milliárdot. Ez az elmúlt három évben a legnagyobb növekedésnek számít. Ami 2005 utolsó negyedévét illeti, a befektetők összesen 709 megállapodást kötöttek, melyek összértéke elérte az 5 milliárd dollárt, ami némileg alacsonyabb a harmadik negyedben kötött 742 üzletnél, és 5,4 milliárdnál.

Az Ernst & Young és a VentureOne jelentései azonban egy picit mást mutatnak. Az ő adataik szerint 22,1 milliárd dollárt invesztáltak a telekommunikációba 2005-ben, ami 2%-os növekedésnek felel meg 2004-hez képest. Az utolsó negyedévben pedig 5,3 milliárd dollárt fektettek be.

A MoneyTree Survey szerint 4,7 milliárd került szoftver vállalatokhoz 2005-ben, ami az összes IT-befektetés 22%-át teszi ki, s ez 10%-kal kevesebb a 2004-es adatokhoz képest. Ezt azonban kompenzálta a telekommunikációs szegmens befektetéseinek soha magasabb 2,1 milliárd dolláros összértéke. Ennek legalább fele vezetéknélküli kommunikációval foglalkozó vállalatokat érintette.

További megerősítést jelent az a tény, hogy a tíz legnagyobb befektető közül három is ugyanerre a területre összpontosított. A Cornice 55 millió dollár értékben fejlesztette adattárolási technológiáját, hogy ezáltal tovább növelhesse mobil szolgáltatásai minőségét. A MetroPCS vezetéknélküli hálózati szolgáltató 50 millió dollárt ruházott be, míg az Amp'd Mobile szélessávú mobil internetszolgáltató 43 milliót.

Abban viszont szinte minden elemző egyetért, hogy a vezeték nélküli technológiák aranykora csak most jöhet el igazán. Az egyre stabilabb megoldások, és egyre szabványosabb eszközök megjelenésével hamarosan elérhető, hogy a "wireless" kifejezés ugyanolyan közismertté, mindennapi használatúvá válik, mint a telefon vagy a számítógép.

A másik, fejlődésben lévő szegmens érdekes módon az Internet, amelyről már sokan azt hitték, nem lesz képes nagyobb "durranásra". A vállalatok még mindig egyre növekvő kedvvel alakítanak ki maguknak olyan üzleti modellt, amely nagymértékben az Internetre épül. A növekedés az elmúlt három évben minden időszakban megfigyelhető, és becslések szerint 2005-ben összesen 2,9 milliárd dollár költöttek ilyen beruházásokra.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.