Hirdetés
. Hirdetés

Los Atlantes: soha nem látott víz alatti hegyvonulatot fedeztek fel a Kanári-szigeteknél

|

Pilóta nélküli távirányítású tengeralattjáró drón segítségével térképezték fel a Kanári-szigetek körüli tengerfeneket 100 és 2500 méter közötti mélységben.

Hirdetés

Jelentős geológiai felfedezést tettek a Kanári-szigetektől északra a Spanyol Földtani és Bányászati Intézet (IGME) és a Spanyol Nemzeti Kutatási Tanács (CSIC) kutatói. Az újonnan felfedezett, "Los Atlantes" névre keresztelt, három vulkánból álló víz alatti hegyvonulatot a Sarmiento de Gamboa oceanográfiai hajó fedélzetén zajló Atlantis kutatási projekt révén találták meg.

A Los Atlantest alkotó három vulkán Lanzarotétól keletre található. E vulkánok némelyike a történelmi Timanfaya kitörésekhez köthető, míg a többiről úgy vélik, hogy az eocén korszakban, körülbelül 34-56 millió évvel ezelőtt voltak szigetek.

Kutatás és célkitűzések

Az Atlantis projekt, amelyet Luis Somoza és Javier González, az IGME-CSIC tengeri geológiai erőforrások és extrém környezetek csoportjának kutatói koordinálnak, a tenger alatti magmás és hidrotermális tevékenység jeleinek felderítését célozza a Kanári-szigeteki szigetcsoport körül.

Hirdetés

Ez a kutatás segíthet a lakosságot fenyegető jövőbeli kockázatok azonosításában, valamint a környezeti folyamatok és a tenger alatti ásványok képződésének feltárásában extrém körülmények között.

Módszertan és eredmények

A kutatócsoport egy pilóta nélküli távirányítású tengeralattjáró drón segítségével június 27. óta vizsgálja a Kanári-szigetek körüli tengerfeneket 100 és 2500 méter közötti mélységben, a kampány augusztus 6-án zárult le. Ez a módszer lehetővé teszi a víz alatti geológiai jellemzők részletes feltárását és leképezését.

A csapat erőfeszítései közé tartozott a közelmúltbeli vulkánok tanulmányozása is, mint például a 2021-es Tajogaite kitörés lávatorkolatai La Palmán, a Tagoro tenger alatti vulkán a 2011-2012-es El Hierro kitörésből, valamint az 1971-es Teneguía és az 1677-es San Antonio kitörés lávatorkolatai Fuencalientében, La Palmán.

Következtetések és jövőbeli kutatások

Ez a felfedezés döntő betekintést nyújt a Kanári-szigetek geológiai történetébe és a jelenlegi folyamatokba. A kutatás hangsúlyozza a tenger alatti vulkáni tevékenység megfigyelésének fontosságát, és segíthet a 2011-2012-es El Hierro-i eseményhez hasonló jövőbeli kitörések kockázatának csökkentésében. Az El Hierro körüli területet javasolták az első kizárólag tengeri nemzeti parknak.

Luis Somoza geológus és a projekt koordinátora kiemelte, hogy az ősi, víz alá merült szigetek némelyike még mindig megőrizte a legendás Atlantiszra emlékeztető partjait. A víz alatti lávafolyások körül virágzó élénk tengeri élet - beleértve a hidrotermális nyílások közelében található új koralltelepeket, szivacsokat és baktériumszőnyegeket - a vulkáni tevékenységet követő tengeri ökoszisztémák rugalmasságát és regenerálódását mutatja be.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.