Hirdetés
. Hirdetés

India kihívás elé állítja a világ vezető chipgyártóit

|

Az indiai kormány több kezdeményezést is tett, hogy a jövedelmező piacot meglovagolja, most a Tata Electronics épít félvezetőgyártó üzemet.

Hirdetés

Az indiai Tata Electronics megkezdte egy új, 3,2 milliárd dolláros félvezetőgyár építését, amely várhatóan 27 ezer munkahelyet teremt. Az üzem Assamban, India legnagyobb északkeleti államában lesz, és naponta több mint 48 millió chipet fog gyártani helyben kifejlesztett technológiák felhasználásával - mondta India elektronikai és informatikai minisztere.

Az üzem már mintegy 1000 helyi lakost vett fel a projekthez, mondta N. Chandrasekaran, a Tata elnöke a "bhumi pujan" (hindu szertartás, amelyet az építkezések előtt végeznek) ünnepségen. A létesítmény várhatóan 15.000 közvetlen és 11.000-13.000 közvetett munkahelyet teremt, miután megnyílik.

A chipeket autókban, mobileszközökben, mesterséges intelligencia-alapú (AI) megoldásokhoz és "más kulcsfontosságú szegmensekben fogják használni, hogy világszerte kiszolgálják az ügyfeleket".

A lépés jelentős lökést ad az északkelet-indiai országrész számára. A nyolc államot magában foglaló régió ugyanis igencsak elmaradt India legtöbb más részétől a foglalkoztatási lehetőségek tekintetében.

Hirdetés

Az etnikai konfliktusok és a politikai instabilitás a térség egyes államaiban megzavarta a gazdasági tevékenységet és visszatartotta a befektetéseket. Ezenkívül a földrajzi elszigeteltség és a kihívást jelentő terepviszonyok a régióban, amelyet 20 km hosszú folyosó köt össze az ország többi részével, korlátozza az összeköttetést és az infrastruktúra fejlesztését.

Assam állam kormánya kulcsszerepet játszott a félvezetőgyár fejlesztésében azáltal, hogy 60 éves bérleti szerződést írt alá a Tata csoporttal több mint 170 hektárnyi területre a Morigaon körzetben. A létesítmény egy megszűnt papírgyár helyén kap helyet.

A lépés része Új-Delhi azon folyamatos erőfeszítéseinek, amelyek a hazai chipgyártás fellendítésére irányulnak. A kormány 2021-ben meghirdette az India Semiconductor Missiont az ország félvezető- és kijelzőgyártásának fejlesztése érdekében. A projektre a kormány szerint közel 9 milliárd dolláros költségvetést különítettek el.

Februárban Újdelhi három félvezetőgyárat hagyott jóvá, köztük az Assamban épülő üzemet, mintegy 15 milliárd dolláros költséggel. A másik két üzemet Gudzsarátban, a nemzeti gyártási központban építik. Narendra Modi indiai miniszterelnök a múlt hónapban a parlamentben tartott beszédében megfogadta, hogy harmadik hivatali ideje alatt az országot a "félvezetőgyártás központjává" teszi.

Jelenleg a félvezető-értéklánc - beleértve a tervezést, a gyártást és a végtermékek értékesítését is - egy összetett globális hálózat, amely az Egyesült Államokban, Dél-Koreában, Hollandiában, Japánban, Tajvanon és Kínában összpontosul.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.