Hirdetés
. Hirdetés

Idén is hiány lesz a merevlemez-piacon

|

A Seagate felmérése szerint az idén is akadozni fog a merevlemez-ellátás. A nagy gyártók hosszú távú beszállítói szerződésekkel próbálják bebiztosítani magukat.

Hirdetés

A Seagate Technology kedden publikált felmérése szerint 2012-ben is komoly gondokat okozhat a technológiai szektorban a tavalyi thaiföldi áradások nyomán fellépő merevlemez (HDD) hiány. A cég adatai szerint az év végéig közel 150 millió darabbal kevesebb adattárolót tudnak leszállítani a gyártók, mint amennyire szükség lenne; a nagy IT-vállalatok hosszúttávú megállapodások aláírásával próbálják kezelni az ellátási problémákat.

A Seagate előrejelzése nagyjából egybecseng a Gartner múlt hónapban kiadott prognózisával. Az iparági elemzők szerint a HDD-hiány az idei év első negyedében fog igazán kicsúcsosodni, és egész évben éreztetni fogja a hatásait. A Gartner szerint az ellátási problémák a PC-kiszállítások alakulására is negatív hatással lehetnek.

Hasonló előrejelzést adott ki a Western Digital is. A HDD-gyártó múlt heti közleményében azt írta, valószínű, hogy csak az idei év harmadik negyedévében tudja az áradások előtti szintre visszaállítani a termelését.

A Seagate a 2011-es év negyedik negyedére vonatkozó üzleti beszámolója során tette közzé legújabb kutatásának adatait. Összesítésük szerint a gyártók az utolsó negyedévben a megrendelt 175 millió helyett csak 105-110 millió darab merevlemezt tudtak legyártani. Ezzel párhuzamosan a forgalom is visszaesett: december 31-ig alig 119 millió darab HDD-t szállítottak ki.

A Seagate a tavalyi év azonos időszakához képest négy százalékkal kevesebb, 47 millió HDD-t értékesített a negyedév során. Az adattárolók ára jelentősen emelkedett: a cégek átlagosan 13 dollárral kértek többet egy merevlemezért, mint a harmadik negyedévben – igaz, közben az előállítási költségek is 2,5 dollárral nőttek.

A cég december 19-én zárta le a Samsung merevlemez-gyártó divíziójának 1,4 milliárd dolláros akvizícióját; a frissen felvásárolt üzemegységek közel 700 ezer darabbal járultak hozzá a Seagate decemberi forgalmához.

A vállalat bevételei az előző év azonos időszakához képest 18 százalékkal 3,2 milliárd, nyeresége 150 millióról 563 millió dollárra nőtt. A cég a „relatíve kedvező” árszabási lehetőségek miatt legalább húszmilliárd dolláros bevételre számít az idén.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.