Hirdetés
. Hirdetés

Észak-Korea megmutatta gigantikus rakétaerejét - képek

|

Kim Dzsongun, a Koreai Néphadsereg főparancsnoka felügyelte az ország határvédelmét erősítő 250 darab taktikai rendszer felvonulását.

Hirdetés

Észak-Korea 250 új taktikai ballisztikus rakétaindító rendszerrel erősítette meg katonai képességeit az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával szembeni növekvő feszültségek közepette - jelentette az állami KCNA hírügynökség.

Az új fegyverek átadását köszöntő ünnepélyes ceremóniára vasárnap került sor Phenjanban, amelyen Kim Dzsongun észak-koreai vezető és más magas rangú tisztségviselők is részt vettek. Az ügynökség által megosztott képeken több sor katonai jármű látható, amelyek nagy tömeg előtt sorakoznak.

Bár a rakéták típusa nem volt egyértelmű, július elején Észak-Korea azt állította, hogy sikeresen tesztelte a Hwasongpho-11Da-4.5-öt, amely 4,5 tonnás "szupernagy robbanófejet" képes hordozni, és a KCNA szerint 500 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik.

Megjegyezve, hogy a rendszereket "a határ menti katonai egységeknek" - nyilvánvalóan a Dél-Koreával közös határt őrző egységeknek - adják át, Kim a hadrendbe állítást "egy újabb határozott lépésnek nevezte a KNDK nevének és zászlajának életerővel való megtöltéséért". A fegyvereket "hatalmas, kincset érő kardként" üdvözölte, amelyek "figyelemre méltó módon növelik Észak-Korea presztízsét" és erősítik védelmi képességeit.

Hirdetés

Az AP által idézett beszédében Kim azt mondta, hogy a hadsereg megerősítése válasz az Egyesült Államok és regionális szövetségesei közötti, szerinte "egyre vadabb" együttműködésre. "A mi választásunk lenne, hogy párbeszédet vagy konfrontációt folytatunk, de az elmúlt 30 év tanulsága és következtetése az, hogy a konfrontációra kell alaposabban felkészülnünk" - jelentette ki.

Az elmúlt hónapokban Észak-Korea aktívan tesztelt rakétákat, miközben erős aggodalmának adott hangot az Egyesült Államok részvételével a Koreai-félszigeten és annak közelében zajló hadgyakorlatok miatt. Phenjan azt sugallta, hogy a gyakorlatok egy esetleges invázió próbái lehetnek.

Közben Koo Byoung-sam, a dél-koreai egyesítési minisztérium szóvivője visszautasította Kim azon állításait, hogy a washingtoni és szöuli lépések fenyegetést jelentenek. "A Koreai-félsziget békéjét és stabilitását fenyegető veszély elsődleges oka Észak-Korea illegális atomfegyver- és rakétafejlesztése, amely közvetlenül fenyegeti Dél-Koreát és a világot is" - jelentette ki a Yonhap hírügynökség által idézett szavait.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.