Hirdetés
. Hirdetés

Elképesztő, mire képes Oroszország apokalipszis drónja

|

Az Oroszország által fejlesztett új FPV drónnak a világvége sem okoz gondot. A rendkívül rugalmas UAV a fejlesztők szerint akár egy nukleáris pusztaság sugárzási szintjének megfigyelésére is alkalmas.

Hirdetés

Oroszország kifejlesztett egy "világvége drónt", amely képes felderítő küldetések végrehajtására egy nukleáris háború esetén is - közölte az orosz Pilóta nélküli Megoldások Központjának igazgatója.

Dmitrij Kuzjakin a TASZSZ-nak adott szombati interjújában elárulta, hogy a központ által kifejlesztett, kisméretű, különböző típusú berendezésekkel felszerelt "Khrust" nevű drón a sugárzási szintek megfigyelésére és a személyzet biztonságának biztosítására használható egy potenciálisan szennyezett környezetben.

Ezek a személyi nézetből irányított drónok rendkívül jól manőverezhetők, és minden zugot fel tudnak fedezni, akár mérgező anyagokat érzékelő szenzorral, akár speciális dózismérővel vannak felszerelve.

Az igazgató kifejtette, hogy a "világvége drón" 20 percig képes a levegőben maradni, miközben aktívan manőverezik, továbbá 500 méter és 2 km közötti a hatótávolsága, attól függően, hogy mennyire szennyezett a terület.

Hirdetés

A drónt mindössze 30 másodperc alatt lehet telepíteni, és menet közben zárt járművekből irányítani. Ez azt jelenti, hogy az UAV "ellenőrizheti a szennyezettség szintjét a nukleáris csapás által érintett területeken átvezető útvonal mentén, valamint elemezheti a nukleáris csapások epicentrumát is" - mondta Kuzjakin.

A vezető elismerte, hogy Oroszország már rendelkezik olyan UAV-okkal, amelyek képesek radiológiai, vegyi és biológiai felderítésre, de megjegyezte, hogy ezek meglehetősen drágák és gyakran lassan telepíthetők, miközben a szárazföldi hadseregnek a lehető leggyorsabban kell felmérnie a helyzetet.

Az ukrajnai konfliktusban az UAV-ok kezdték uralni a csatateret, mindkét fél felderítésre, tűzvezetésre, közeli légi támogatásra és az infrastruktúra elleni nagy hatótávolságú csapásokra használja őket.

"Biztos vagyok benne, hogy a józan ész győzni fog, és a világ nem fogja megengedni az atomfegyverek használatát, és soha nem lesz szükség a "világvége drónunkra". De úgy gondoljuk, hogy bűn lenne nem felkészülni a legrosszabb forgatókönyvekre" - hangsúlyozta Kuzjakin.

A közelmúltban Oroszország egy sor nem stratégiai nukleáris gyakorlatot hajtott végre, válaszul arra, amit Moszkva a Nyugat folyamatos eszkaláló akcióinak és a NATO oroszországi határok elleni fellépésének tekint.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.