Hirdetés
. Hirdetés

A Wipro lett a legzöldebb tech vállalat

|

A környezetvédők legfrissebb listáján hátrébb szorult az Apple és a Dell.

Hirdetés

Az indiai Wipro vállalat került fel a Greenpeace Guide to Greener Electronics listájának első helyére, maga mögé utasítva a tavalyi első HP-t. A Wipro a lehetséges 10 pontból 7,1-et szerzett meg azon a listán, amin a nemzetközi elektronikai cégeket rangsorolják az energia, a klíma, a zöld termékek és a fenntartható működés iránti elkötelezettségük alapján. A második helyen álló HP 5,7 pontot ért el.

A Greenpeace szerint a Wipro azért szerzett ilyen magas pontszámot, mert nagymértékben használ megújuló energiát, és aktívan támogatja a környezettudatos szabályozásokat Indiában. A cég szintén kiemelkedően magas pontot ért el a fogyasztók által termelt elektronikus hulladékok hatékony összegyűjtésében és a legtöbb veszélyes anyagot sikerül kiiktatniuk termékeikből.

wipro
wipro

Zöldellői India

Aphishek Pratap, a Greenpeace India vezetője szerint a Wipro fenntarthatóságban elért eredményei példamutatóak az elektronikai iparágban. A második helyen végzett HP is messze megelőzi a többi céget a sorban, a vállalat élen jár a fenntartható működési kritériumok teljesítésében, beleértve a teljes ellátásilánc-menedzsmentet is.

Az elektronikai cégek komoly lépéseket tettek az eszközeikben lévő mérgező vegyi anyagok kivonásában, állítja a Greenpeace, de szükséges, hogy tovább csökkentsék a gyártás és az ellátási lánc függőségét is a klímaváltozást okozó energiaforrásoktól.

A környezetvédő csoport szerint több szén kerül felhasználásra a különböző kütyük (táblagépek, okostelefonok) gyártása során, mint amennyit a fogyasztók összesen elhasználnak, miután megvették azokat. “A vállalatoknak együtt kellene működniük beszállítóikkal, hogy sokkal hatékonyabb gyártási folyamatokat vezessenek be és fosszilis fűtőanyag helyett megújuló energiát használjanak” - mondta az útmutatót készítő csapat vezetője, Casey Harrell.

Szintén sok pontot ért a HP-nak, hogy papírfelhasználását olyan irányelvek szerint hajtja végre, melyek tiltják a beszerzést illegális fakitermelést végző cégektől. Mindemellett a vállalat érte le a legtöbb pontot az instabil politikai helyzetű államokban bányászható ásványi anyagok felhasználásának szabályozásában és gyakorlatában is. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a HP nem képes megfelelően kezelni az elektronikai hulladékokat.

A HP-t a sorban a Nokia (5,4 pont), az Acer (5,1 pont), és Dell (4,6 pont) követi.

A Nokiának sikerült elérnie 40 százalékos megújuló energia célkitűzését, de ez elmarad a 2010-es 50 százaléktól. Az Acer az elmúlt évek során folyamatosan lépeget felfelé a listán, mert a cég hatékony párbeszédet folytat beszállítóival több fontos kérdésben, mint például az üvegház-hatást okozó gázok (GHG) kibocsátása, a veszélyes anyagok, valamint a már említett “konfliktus-ásványok” felhasználásának kérdésköre. A Dell viszont lejjebb zuhant a listán főleg azért, mert nem sikerült megfelelően megoldania a káros vegyi anyagok kivonását a termékeiből.

Az Apple 4,5 pontjával szintén visszaesett, és évek óta komoly vitában áll a Greenpeace-szel. A cég azért vesztett pontokat, mert a GHG kibocsátási jelentéseik nem átláthatóak, és nem hozzák nyilvánosságra a mérgező vegyi agyagok kezelésének jelentéseit, illetve a műanyag újrafelhasználási gyakorlatuk részleteit.

A Greenpeace azt javasolja az Apple-nek, hogy innovatív lépéseket tegyen annak érdekében, hogy ne csak az egyes komponensek, de a teljes termékrendszerek élettartamát és tartósságát képesek legyenek növelni.

Az útmutató által rangsorolt többi cég között szerepel a Samsung (4,2 pont) a Sony (4,1) a Lenovo (3,9), a Philips (3,8), az LGE (3,5), a HCL (3,1) a Sharp (3,1) a Toshiba (2,3), valamint a BlackBerry-t gyártó RIM (2,0) is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.