Hirdetés
. Hirdetés

Tehetséggondozás és szakmai támogatás kell a tanulmányi sikerhez

|

Minden szakmában rendkívül fontos a megfelelő képzés és a szakmai versenyek, hogy népszerű legyen a fiatalok körében.

Hirdetés

Idén november 2. és 4. között rendezték meg a WorldSkills Competition 2022 Special Edition versenysorozat "Plumbing and heating" szakma versenyét a németországi Lahr városában, ahol a víz-gáz- és fűtésszerelő szakterületen ezüstérmes lett a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikum végzett tanulója, Offner Márton. A több mint 1 000 látogatót vonzó szakmai rendezvényen, a víz- gáz és fűtésszerelés területén 20 ország fiatal tehetsége mérte össze a tudását. A szakmák olimpiájának tartott eseményt eredetileg 2022 októberében rendezték volna Sanghajban, de a szervezők a kínai járványügyi helyzet miatt tavasszal lemondták a versenyt. Emiatt a világbajnokságot idén 15 ország 26 városában bonyolították. Az 57 országból érkező 1015 fiatal szakember 62 versenyszámban szeptember 7. és november 26. között adott számot tudásáról és felkészültségéről.

"Nagyon boldog vagyok, hogy részt vehettem egy ilyen neves és ismert versenyen, mint a WorldSkills. Amikor a tanárom javaslatára 2020 szeptemberében beneveztem, majd megnyertem a magyarországi válogatót, nem gondoltam volna, hogy egyszer egy világbajnokságon fogok szerepelni" - nyilatkozta Márton.

A Computerworld megkeresésére a versenyszervezők elmondták:

A WorldSkills döntője előtt 120 napos intenzív szakmai felkészítés folyik, így a megmérettetésben nagyon erős a mezőny, a legkiválóbb szakmai tehetségekkel veszik fel a diákok a versenyt, hiszen a követelmények magasan túlmutatnak a hazai szakképzésen. A sikerhez több minden kell, hiszen ez a tehetséggondozásról és az utánpótlás-nevelésről szól: elkötelezett tanárok, akik szívükön viselik az ügyet, maga a diák, hiszen a felkészülésbe rengeteg időt és energiát kell fektetni, emellett nagyon fontos, hogy szakmai támogató segítse a versenyzőt eszközökkel, hogy minél jobb oktatásban részesüljön a felkészítés során. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara pedig ösztöndíjjal is hozzájárul a diákok eredményeihez. Idén nagy meglepetések is születtek, nagyon sok új területen sikerült jó eredményt elérni, ilyen a webfejlesztő, szépségápoló, villanyszerelő szakma is.

A fiatal tehetségek ünneplése

Némethyné Lövey Zsuzsanna, a Zalaegerszegi SZC Széchenyi István Technikum igazgatója lapunknak elmondta: "Nagy figyelmet fordítunk a tehetséggondozásra, és kihasználunk minden lehetőséget, hogy megmutassuk, milyen sok tehetséges diák jár az iskolánkba, akik egyébként rendre nyernek versenyeket (SZKTV, OSZTV) az általunk oktatott mind a négy ágazatban, ezért döntöttünk úgy, hogy kihasználjuk ezt a lehetőséget is és elindítjuk tanulóinkat ezen a megmérettetésen. Nagyon boldogok vagyunk és nagyon örülünk Marci eredményének. Sajnos az épületgépészeink közül az előző évben épp lecsúszott a világverseny válogatójáról a diákunk, hiszen nagyon meghatározó a versenyen a felkészültség mellett a pillanatnyi stresszállapot és természetesen a szerencse is közbeszól. Jó hír, hogy a következőn már biztosan képviselve leszünk, de kőműves tanulónk is ért már el itt helyezést."

Összességében, jó képességű gyerekek, elhivatott pedagógusok, támogató iskola és megfelelő szakmai háttér - például: MKIK, Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete, GROHE - esetén érdemes energiát fektetni a versenyen való részvételbe és belevágni.

Némethyné Lövey Zsuzsanna szerint a technikumi végzettség nagyon jó elhelyezkedési lehetőséget biztosít, a technikusok nagyon keresett szakemberek bármely ágazatban, de a magasépítők közül például idén mind a felsőoktatásban folytatta tanulmányait. Nem csoda, hogy egyre jobb tanulmányi eredménnyel érkeznek a diákok a szakgimnáziumokba.

A fiatal tehetségek támogatója, a GROHE

Az esemény társszervezőjeként a GROHE a képzés és oktatás terén szerzett tapasztalatait felhasználva járul hozzá a fiatal szakemberek pályakezdéséhez. A világ számos régiójában a szaniter márka már működteti a GROHE Installer Vocational Training and Education Progam (GIVE) programot. A programon keresztül a GROHE támogatja az iskolákat a korszerű képzési keretek kialakításában, modern képzési létesítmények telepítésével, valamint tananyagok és tapasztalt műszaki oktatók biztosításával. A verseny mellett a vendégek a GROHE márkát a GROHE X Motion és a GROHE GIVE teherautókon bemutatott GROHE Professional termékportfólión keresztül ismerhették meg.

"A WorldSkills globális ipari partnereként betöltött szerepünk kiegészíti a vízvezeték-szerelői szakma szélesebb körben történő népszerűsítésére irányuló meglévő erőfeszítéseinket. Iparágunk oly sok lehetőséget kínál a fiatalok számára világszerte, akik nem csak megélhetést, hanem pozitív hatást is gyakorolhatnak a vízvezeték-szereléssel egy fenntartható jövő érdekében" - nyilatkozta Jonas Brennwald, a LIXIL GROHE EMENA vezetője.

A WorldSkillsről röviden

A szakképzés csúcsát szimbolizáló, a Szakmák Olimpiájaként ismert WorldSkills versenyek rendszere több mint hatvanéves múltra tekint vissza. Az első versenyt 1950-ben Madridban rendezték, azóta a WorldSkills International szervezet 84 tagországa összeköti a világ lakosságának kétharmadát. A versenyeken a különböző szakmák legújabb, minőségi és korszerű elvárásainak kell megfelelni minden versenyzőnek, aki fel akar állni a dobogó legfelső fokára. A nemzetközi versenyek nem csak szakmai elismerést és sikert hozhatnak, hanem egy életre szóló élményt is nyújtanak. A program a szakképzés iránti elkötelezettségre és a közös sikerre épül. Az eseményen szakmai és emberi kapcsolatok, barátságok alakulnak, melyek a verseny után sem érnek véget. Egy misszió, amely nemcsak a világot nyitja meg, hanem olyan csapatot kovácsol, ami akar és képes is tenni azért, hogy értéket teremtsen (WordskillsHungary.hu).

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.