Öngyilkosságot követett el egy robotasszisztens

|

Az android levetette magát a lépcsőről, miután kevesebb mint egy éve dolgozott egy dél-koreai városházán.

A dél-koreai Gumi városi tanácsnál "alkalmazott" robotasszisztens munka közben vetett véget életének, egy lépcsőházba vetve le magát - jelentette be a közigazgatási szerv.

A tanácsnál történt incidens a múlt héten történt; a robotot "egy helyben pörögni látták, mintha valami baj lenne", mielőtt két métert zuhant volna egy lépcsőház tetejéről.

"A robot alkatrészeit begyűjtötték, és a gyártó elemezni fogja" - mondta az AFP-nek a városi tanács egyik tisztviselője.

A robotasszisztens, amelyet a Bear Robotics nevű kaliforniai startup cég gyártott, tavaly augusztusban vette át a tanácsnál az adminisztratív feladatokat. A robotnak saját alkalmazotti kártyája volt, és reggel 9-től délután 4-ig dolgozott, dokumentumokat szállított az épületben, segítséget nyújtott a látogatóknak, és egyéb módon népszerűsítette a várost.

A gép halála mély szomorúsággal töltötte el a városháza munkatársait; jelenleg nem tervezik egy új robot átvételét. "Hivatalosan is a városháza része volt, közénk tartozott. Keményen dolgozott" - mondta a városháza egyik tisztviselője.

Az esetet a helyi média az országban elsőként bekövetkezett "robotöngyilkosságként" emlegette. A droid "halálát" azonban megelőzte egy washingtoni incidens, amikor egy Steve nevű biztonsági robot belefojtotta magát egy szökőkútba.

A felvételek, amelyeken Steve az oldalán fekve, emberi kollégái mellett volt látható, azonnal futótűzként terjedtek, és a mesterséges élet értékét megkérdőjelező akasztófahumor hullámát váltották ki. Az "önmegsemmisítés" hipotézisét azonban később megcáfolták, mivel Steve fekete dobozának adatai azt mutatták, hogy a gép megcsúszott egy "laza téglafelületen", és inkább egy tragikus baleset áldozata lett, mintsem a sötét gondolatoké.

×××

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, Magyarországon hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegélyszámot!

18

Ez a tartalom csak 18 éven
felüli olvasóink számára elérhető!

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.