Miért nem érintette Oroszországot a globális informatikai összeomlás?

|

A CrowdStrike platformjához köthető hatalmas kiesés a légiforgalmi irányító rendszereket, bankokat és műsorszolgáltatókat is sújtotta, de nem befolyásolta az orosz atomerőművek működését sem.

Az orosz technológiai infrastruktúrát nem érintette a globális Windows 10 üzemzavar - közölte a Digitális Fejlesztési, Kommunikációs és Tömegmédiaügyi Minisztérium. A válság jól szemlélteti a kritikus szoftverek önellátásának fontosságát - hangsúlyozta az orosz minisztérium.

A Windows 10 felhasználói világszerte - köztük repülőterek, bankok és műsorszolgáltatók - súlyos leállásokat szenvedtek el pénteken, amelyeket a CrowdStrike webes/felhőalapú vírusirtó platform frissítése váltott ki. A problémákat Ausztráliából, Új-Zélandról, Japánból, Indiából, Németországból, Spanyolországból, az Egyesült Államokból és számos más országból jelentették.

Az orosz minisztérium sajtóosztálya szerint "eddig nem érkezett jelentés az orosz repülőtereken történt összeomlásokról" - közölte a TASZSZ hírügynökség.

"A Microsofttal kialakult helyzet ismételten bizonyítja a külföldi szoftverek importhelyettesítésének jelentőségét, mindenekelőtt a kritikus információs infrastruktúra létesítményeinél" - tették hozzá a hatóságok.

Az orosz kormány 2014-ben határozta el, hogy csökkenti az ország külföldi technológiáktól és áruktól való függőségét, miután a nyugati országok szankciókat léptettek életbe Moszkva ellen a Krím miatt. Az ukrajnai konfliktus 2022. februári kirobbanását követően bevezetett további korlátozásokkal Moszkva megduplázta ezeket az erőfeszítéseket.

A BBC a Cirium légiközlekedési elemzőcégre hivatkozva azt állította, hogy világszerte több mint 1000 járatot töröltek az üzemzavar miatt. Az Egyesült Államokban a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) több nagy légitársaság, köztük a Delta, a United és az American Airlines összes járatát repülési tilalom alá helyezte.

Az ír Ryanair légitársaság, valamint a Turkish Airlines közölte, hogy problémákat tapasztaltak a jegyértékesítéssel, a check-in és a foglalási folyamatokkal kapcsolatban is.

A hatalmas hiba több médiumot is megbénított, köztük a brit Sky News-t - amely leállt -, valamint az ausztrál ABC-t, az SBS-t, a Channel 7-et, a Channel 9-et és a News Corp Australia-t is.

Eközben George Kurtz, a CrowdStrike texasi székhelyű kiberbiztonsági cég vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy "a problémát azonosították, elszigetelték, és javítást is eszközöltek".

A Microsoft szintén bejelentette, hogy "továbbra is folytatja a hiba elhárítását célzó intézkedéseket" a kiesések kezelésére.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.