Elpusztulva találtak Putyin kémbálnájára Norvégiában

|

A One Whale szervezet, amely évek óta figyelte Hvaldimirt, kitart amellett, hogy teljesen egészséges volt, betegségre utaló jelek nélkül.

Az "orosz kémnek" titulált híres beluga tetemét a hétvégén találták meg a dél-norvégiai Risavika-öbölben - jelentette az NRK közszolgálati műsorszolgáltató.

A fehér bálna (beluga) 2019 áprilisában vált először híressé, amikor Norvégia északi partjainál felfedezték, állítólag egy "Equipment St. Petersburg" feliratú kamerahámot viselt. Ez olyan találgatásokhoz vezetett, miszerint a tengeri emlős Moszkvának kémkedik, ami miatt a Hvaldimir becenevet kapta - ez a norvég bálna szó (hval) és Vlagyimir Putyin orosz elnök nevének kombinációja.

"Sajnos Hvaldimirt a tengerben lebegve találtuk meg; elpusztult" - mondta Sebastian Strand tengerbiológus, aki több éven át figyelte a bálnát. Hozzátette, hogy a halál oka egyelőre ismeretlen.

"Szörnyű. Tegnap még látszólag jó állapotban volt. Már csak azt kell kitalálnunk, hogy mi történhetett itt".

Hvaldimirt állítólag szombat délben látták élve és jóllakottan, néhány percig merült a víz alá. Két és fél órával később értesítették a Stavanger régió kikötőjét, hogy a bálna a vízben úszik. Mire a hajók megközelítették, már halott volt.

Strand nem állapított meg nagyobb külső sérüléseket, csak "madarak és hasonlók okozta sérüléseket".

Hvaldimir tetemét kiemelték a tengerből és a partra vontatták, ahol megvizsgálják, hogy megállapítsák a halál okát.

A One Whale szervezet, amely évek óta figyelemmel kísérte Hvaldimirt, és rendszeres állatorvosi ellenőrzéseket végzett, azt mondta, hogy "évek óta tartottak ettől".

A szervezet kampányolt Hvaldimir északabbra történő áthelyezéséért. Bár a Halászati Igazgatóság végül jóváhagyta a kérelmet, más kutatók ellenezték, azzal érvelve, hogy ez kockázatot jelentene a bálna jólétére nézve.

"Párbeszédet folytattunk a Halászati Igazgatósággal Hvaldimir áthelyezéséről. Megbíztunk egy bálnaszállítási szakértőt, és a repülőgépet már lefoglaltuk. Nagyon közel voltunk" - mondta Regina Crosby Haug, a One Whale szervezet alapítója.

"Egészséges fiatal bálna volt, betegségnek semmi jele nem volt. Nagyon remélem, hogy ez nem emberi eredetű" - tette hozzá, kifejezve megrendülését Hvaldimir halálának hírére.

Hvaldimir arról volt ismert, hogy barátságos az emberekkel, gyakran közeledett a halászok hajóihoz és reagált a kézjelekre.

Feltételezések szerint az orosz vizekről való átkelés után érkezett Norvégiába. Egyesek azt állították, hogy az orosz haditengerészet képezte ki katonai célokra, míg mások szerint "terápiás bálna" volt.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.