Hirdetés
. Hirdetés

Idén is itt a HOMELAB játékpályázat!

|

​​​​​​​Negyvenéves mikroszámítógépre, 16 Kilobájt RAM memóriakorláttal új, izgalmas, figyelemfelkeltő játékot írni?

Hirdetés

A Neumann Társaság HCC Retro Mikroszámítógépes Szakosztálya idén is HOMELAB játékpályázatot hirdetett. A múlt évi, nagy sikerű HOMELAB-2/AIRCOMP-16, valamint a tavaszi HOMELAB-3 játékpályázatuk után úgy döntöttek, most mindkét platform hívei számára lehetőséget adnak, hogy bemutassák, milyen érdekes, értékes, friss játékok valósíthatók meg a '80-as évek ezen teljesen magyar fejlesztésű mikroszámítógépein.

A cél tehát olyan új, saját fejlesztésű (vagy forrásmegjelöléssel átiratként fejlesztett) játékok bemutatása, amelyek .wav hangfájlként az eredeti számítógépeken is betölthetőek, futtathatóak.

A pályázat ütemezése

  1. ÖTLETPÁLYÁZAT - A játékötleteket, terveket szeptember végéig várják a Homelab/Brailab/Aircomp számítógép | Facebook-csoportban. A beérkezett ötleteket október 4-én, a HCC szakosztály közgyűlésén és ötletbörzéjén értékelik az NJSZT Báthory utcai székházában (fejlesztői találkozó).
  2. MEGVALÓSÍTÁS - A programokat november 20-ig kell elkészíteni és feltölteni a Homelab/Brailab/Aircomp számítógép | Facebook-csoportba. Az így beérkezett és a kijelölt tesztelők által is letesztelt játékokról dedikált felületen, közönségszavazással döntünk. A díjátadóra december 6-án, a HCC szakosztály HOMELAB KARÁCSONY eseményén kerül sor.

A pályázat kategóriái

HOMELAB-2 / AIRCOMP-16 kategória

Az ötletpályázaton bármilyen, megvalósítható (saját vagy átirat) játék terve nevezhető. Kiemelten javasolják és preferálják a logikai játékok/táblás játékok (például sakk, reversi, surakarta, backgammon, Rubik) megvalósítását. Javasolt továbbá autó/motor szimulációk, sportjátékok vagy bármi olyan játékműfaj preferálása, amelyek eddig a platformon alulreprezentáltak voltak.

HOMELAB-3 kategória

Az ötletpályázaton bármilyen, megvalósítható (saját vagy átirat) játék terve nevezhető. Javasolják a logikai játékok / táblás játékok (például sakk, reversi, surakarta, backgammon, Rubik) megvalósítását. Kiemelten javasolt autó/motor szimulációk, sportjátékok vagy bármi olyan játékműfaj preferálását, amelyek eddig a platformon alulreprezentáltak voltak.

További információk

Tesztelő: A játékokat az eredeti (replika) hardvereken a szakosztály alábbi tagjai tesztelik:

  • Technikai teszt - Nickmann László. Hozzá lehet fordulni annak, aki emulátor segítségével írja a programokat, és nincs valódi gépe, amin le tudná tesztelni a programok valós futását. Discord elérhetőség: https://discord.gg/nCuju58gg9
  • HL-2 játékélmény tesztelő: Képes Gábor
  • HL-3 játékélmény tesztelő: Papp Péter

Irányítások: A játékoknál az alábbi billentyűzetkiosztásokat és joystick támogatást javasolják:

  • Setup menü: Nickmann László biztosít ehhez mindkét géptípusra billentyűzet és Joystick figyelő "driver" algoritmust, ami kevés RAM-ot használ, és a Kildu is már ezzel a megoldással működik.
  • HL-2 billentyűzet: Balkezeseknek a WASD+SPACE Jobbkezeseknek az IJKL+SPACE
  • HL-3 billentyűzet: kurzor nyilak és a SPACE, ami nemcsak a tűz vagy ugrás gomb, hanem a Start/játék indítása/újra indítása is, ha meghaltunk/vesztettünk. És a Setup menü a joystick port lekérdezéshez.

Emulátorok és fejlesztőkészletek:

Nyeremények (frissül)

  • A Neumann Társaság kategóriánként 2-2 PROGRAMOZOTT GRAFIKÁK című művészeti albumot ajánl fel. A művészeti album Csizy László képzőművész grafikáit tartalmazta, melyeket EMG-666 magyar programozható számológéppel készített.
  • A Neumann Társaság kategóriánként 1-1 IDÉZHETŐ NEUMANN limitált kiadású albumot ajánlj fel a legjobb logikai játék / táblás játék készítőjének.

Különdíj:

A hamarosan induló PEXY.io retro piactér kategóriánként 15 000 - 15 000 forintos vásárlási utalványt ajánl fel az általa választott pályázat készítőinek!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.