Hirdetés
. Hirdetés

A HR-toborzókat gagyi, AI-val generált önéletrajzokkal bombázzák

|

Ma már mindenki jól tudja, hogy a beérkezett önéletrajzokat az AI-val szűri elő a HR, így hát jogos a feltételezés, hogy erre a célra pont jó lesz az AI-val generált CV is.

Hirdetés

Az utóbbi időben a vállalatokat és a toborzókat elárasztják az AI által generált álláspályázatok - ám közülük sok rosszul megírt és általános hangzású - hívta fel a figyelmet a Financial Times (FT).

A mesterséges intelligencia használata olyan hatalmas méreteket öltött, hogy az álláskeresők mintegy fele olyan AI-eszközöket használ napi rendszerességgel, mint az OpenAI ChatGPT vagy a Google Gemini, hogy kísérő-, motivációs leveleket és önéletrajzokat írjon, illetve állásértékelő űrlapokat töltsön ki. Az FT több felmérés mellett toborzókkal és munkáltatókkal készített interjúkat is felhasznált a becsléshez.

És ez komolyan bosszantja azokat, akiknek be kell fel kellene tölteniük az üres pozíciókat.

"Egyértelműen nagyobb mennyiséget és alacsonyabb minőséget látunk, ami azt jelenti, hogy nehezebb átrostálni" - mondta az FT-nek Khyati Sundaram, az Applied toborzási weboldal vezérigazgatója. "Egy jelölt bármilyen jelentkezési kérdést bemásolhat és beilleszthet a ChatGPT-be, majd ezt visszamásolhatja és beillesztheti az adott jelentkezési űrlapba."

Hirdetés

Több felmérés is megállapította, hogy az álláskeresők bőségesen használják a technológiát, mint például a Canva által nemrégiben végzett felmérés, amelyben 5000 megkérdezett 45 százaléka mondta, hogy használta a mesterséges intelligenciát "önéletrajzának elkészítéséhez, frissítéséhez vagy javításához".

A legrosszabb, hogy sok pályázó nyilvánvalóan nem nézi át az elküldött szöveget.

"Megfelelő szerkesztés nélkül a nyelvezet nehézkes és általános lesz, és a HR-esek azért ezt észreveszik" - mondta az FT-nek Victoria McLean, a CityCV karrier-tanácsadó cég vezérigazgatója. "Az önéletrajzoknak meg kell mutatniuk a jelölt személyiségét, szenvedélyeit, történetét, és ez az, amire a mesterséges intelligencia egyszerűen nem képes".

Mivel erre a problémára nem látszik egyértelmű megoldás, a munkáltatóknak nagymértékben a személyes interjúkra kell hagyatkozniuk a jelöltek értékelésében - mondták a toborzók az FT-nek, ami jól mutatja, hogy az AI nem könnyíti meg mindenki munkáját.

Az állásközvetítők mellett az AI a pedagógusok dolgát is megnehezítette. Gyakorlatilag lehetetlenné vált az AI által generált írások felismerése a diákok munkáiban, így a tanároknak más módon - például az osztályon belüli feladatokkal - kell értékelniük a tanulókat.

Az UpWork nemrégiben végzett felméréséből kiderült, hogy az AI-t használó munkavállalók 77 százaléka úgy véli, hogy a technológia nehézkes és akadályozza a termelékenységüket.

Ezekből az eltérő történetekből egyértelműen kiderül, hogy az AI nem biztos, hogy az a csodafegyver, aminek az AI hívei állítják, különösen, ha az álláspiacról van szó.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.